Joulu - hiljentymisen aika?

maanantaina, 19. joulukuuta 2016

Joulu - hiljentymisen aika?

Joulun pitäisi olla hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa, mutta monille se on pelkkää stressiä. Tämä on hälyttävää.

Joulu antaa meille joka vuosi tilaisuuden rauhoittua ja pysähtyä. Mutta yhä useampi meistä joutuu aikamme nopeassa tahdissa stressin ja kiireen oravanpyörään. Mietipä: koska viimeksi pysähdyit ihailemaan kaunista joulukuusta tai jouluvalaistusta koko komeudessaan?

Olemmeko hyväksyneet, ettei meillä ole enää aikaa mihinkään? Onko tekosyynämme, että nykyään vain on niin? 

Rauhoittumisen aika

Joulunhan pitäisi oikeastaan olla rauhoittumisen aikaa, jolloin pysähdymme mietiskelemään ja hiljennymme. Sen sijaan yhä useampi vain touhottaa. Siksi he ovatkin adventtina aivan loppuunpalaneita. He eivät näe, mitä kaikkea tämä ihana vuodenaika meille tarjoaa. Syynä ei kuitenkaan ole aina yhteiskunta. Me itse voimme tehdä tietoisen päätöksen ja lopettaa kiirehtimisen, arjen stressin, sekä laittaa pisteen uusien medioiden houkutuksille ja jatkuvalle tavoitettavissa olemiselle.  

Isompi kokonaisuus

Jos hiljennämme tahtia, näemme kaiken isompana kokonaisuutena. Viime aikoina anonymiteetti, eristyneisyys ja yksinäisyys lisääntyvät, erityisesti yhä nopeammin kasvavissa kaupungeissa. Yhteisöllisyyden, solidaarisuuden ja avuliaisuuden merkitys unohtuu.

Silti me tarvitsemme toisiamme. Aivomme ovat sosiaalisia, ja ne on ohjelmoitu tekemään toisten kanssa yhteistyötä ja olemaan vuorovaikutuksessa. Useimmiten huomaamme tämän vasta sitten, jos olemme joulupyhinä yksin. 

Moderni kommunikaatiotekniikka on vielä yksi palapelin osa. Se on yhtäaikaa siunaus ja kirous. Voimme olla yhteydessä perheeseen ja ystäviin missä vain ja milloin vain. Kuitenkin niiden takia unohdamme, miten kommunikoidaan ihmisten kanssa kasvotusten. 

Mikä on oikeasti tärkeää

Miksemme luopuisi hieman tekniikasta joulun aikaan? Mitä jos laittaisimme puhelimen syrjään ja kytkisimme wifi-yhteyden pois päältä? Sen sijaan voisimme viettää aikaa sen parissa, mikä on oikeasti tärkeää: rakkaidemme. Voisimme syödä yhdessä, pelata seurapelejä, laulaa, nauraa ja puhua toistemme kanssa. Ja puhua oikeista asioista, eikä vain pinnallisista tyhjänpäiväisyyksistä. Syvällinen keskustelu on elämys, jota koemme nykyään liian harvoin. 

Toivotamme teille kaikille, miten ja missä sitten joulua vietättekään, oikein ihania juhlapäiviä ja toivomme, että pystytte hieman rentoutumaan ja virkistymään.