Hiustenlähtö syksyllä - sulkasatoako?

Hiustenlähtö syksyllä - sulkasatoako?

Ihmiseltä voi lähteä satakin hiusta päivässä, ja se on vielä normaalia. Monet kuitenkin huomaavat, että syksyllä hiuksia lähtee huomattavasti enemmän. Mutta miksi?

Syksyisin ihmisillä on paljon enemmän niin sanottuja “Bad Hair Days” -ongelmia. Normaalisti ongelmat häviävät itsestään jonkin ajan kuluttua. Siksi monet uskovat, että heillä on eläinten lailla tietynlainen sulkasato ja käyvät läpi "karvanvaihdon". Eläimillä tämä ilmiö on tosiasia, ihmisillä tällaista ei kuitenkaan tapahdu. 

Miksi sitten monilta ihmisiltä lähtee syksyisin enemmän hiuksia kuin tavallisesti? 

Ihmisilläkin on vain yksinkertaisesti luonnollinen hiussykli, jossa kasvu- ja lepovaiheet vaihtelevat. Tarkastellanpa asiaa tarkemmin tyypillisen hiuksen juuren näkökulmasta. Hiustuppi lähtee uuteen kasvuvaiheeseen ja tuottaa uuden hiuksen. Tämän neljästä kuuteen vuoteen kestävän vaiheen aikana hius on erittäin aktiivinen. Sen jälkeen se on väsynyt, ja sen täytyy levätä. Se pitää lepotauon ja siirtyy lepovaiheeseen (telogeenivaihe) jonka aikana hiustuppi päästää hiuskarvasta irti ja poistaa sen. Muutaman kuukauden (2-4) kuluttua hiustuppi on taas täysissä voimissaan ja aloittaa uuden kasvuvaiheen. 

Asian ydin piilee siinä, että lepovaiheessa olevat telogeenihiukset lähtevät erittäin helposti irti. Loppukesästä ja syksyisin ihmisillä on paljon tässä vaiheessa olevia hiuksia, minkä vuoksi hiustenlähtö on runsaampaa. Syynä tähän on voimakas auringonsäteily kesällä. Suojatakseen päänahkaa useat hiusjuuret vaihtavat kasvuvaiheesta lepovaiheeseen. Suunnilleen 3-4 kuukautta myöhemmin, eli syksyllä, nämä hiukset sitten lähtevät. Mitä pidempään hiukset ja päänahka ovat olleet altistuneina auringolle kesällä, sitä enemmän hiuksia lähtee syksyllä. Koska hiustenkasvu seuraa tiettyjä syklejä, myös keväisin voi tapahtua lepovaiheessa olevien hiusten yleistymistä. 

Vastatoimenpiteet

Auringosta johtuvaan "lisääntyneeseen" hiustenlähtöön" (mitä se ei oikeastaan ole, koska telogeenihiukset lähtevät joka tapauksessa) voi vaikuttaa vain yhdellä järkevällä tavalla: pitämällä seuraavana vuonna kesäkuukausien ajan päähinettä tai peittämällä hiukset huivilla, ja viettämällä enemmän aikaa varjossa. Vain näin voidaan estää telogeenihiusten lisääntymisen syksyllä. 

Tietenkin on olemassa myös muista syistä johtuvaa hiustenlähtöä, esim. hormoneiden tai stressin aiheuttamaa hiustenlähtöä. Jolleivät hiukset siis kasva viimeistään talveen mennessä, on parasta mennä lääkärin puheille selvittämään syytä.