Luonnolliset kynsilakat

Luonnolliset kynsilakat

Kaikki mitä haluat tietää luonnollisista kysilakoista.

Kaikki, jotka vannovat luonnonkosmetiikan nimeen joutuvat myös miettimään, mitä laittaa kynsilleen. Luonnollisilla kynsilakoilla ei kuitenkaan välttämättä ole paras maine. Ovatko ne kaikki todella kökköistä suttua, reagoivat herkästi kaikkiin lämpötilan vaihteluihin, eivätkä pidä kynsissä paria tuntia kauempaa? Me kokeilimme.

Luonnolliset kynsilakatkin jaotellaan niihin, jotka ovat todella täysin luonnollisia ja vesipohjaisia, ja niihin, joista useimmat haitalliset aineet on jätetty pois. Niitä löytyy nimellä "Free", esim. 7 Free-lakat. Niissä kuitenkin usein juuri värit ja pitoa tukevat aineet ovat synteettisiä. Nämäkin ovat kuitenkin paljon parempi vaihtoehto, kuin myrkkyjä sisältävät ns. tavalliset lakat. Haitalliset aineet, jotka on jätetty pois luonnollisista kynsilakoista ovat formaldehydi, tolueeni, ftalaatit, synteettinen kamferi ja monesti parabeenit. Usein kuitenkin, jos lakan on oltava vegaaninen, väri on tehtävä synteettisesti. Esimerkiksi punaiseen väriin käytettävä luonnollinen karmiini on eläinperäistä. Joissakin lakoissa taas on kimalletta, jota saadaan mikromuovista. Tässä onkin punnittava, mitä itse vaatii lakalta. Vähempi myrkyllisten aineiden saanti on joka tapauksessa suositeltavaa, oli lakka sitten täysin luonnollinen, vegaaninen tai vain osaksi luonnollinen, koska nämä aineet imeytyvät kynsistä kehoon. 

Me otimme testiin kaksi täysin vesiperäistä eli luonnollista lakkaa, ja yhden Free-lakan, joka ei sisällä formaldehydiä, tolueenia, ftalaatteja tai kamferia. 

Ensimmäiseksi kokeilimme lapsille suunniteltua Suncoatin Girl Nail Polish -lakkaa. Sen koostumus vaikutti hyvältä, vaikkakin läpikuultavammalta ja ohuemmalta, kuin tavallisessa lakassa. Levitimme sitä lapsen sormiin kaksi kerrosta, ja tulos oli yllättävän hyvä! Lakan pinta oli tasainen, jälki kaunis ja lapselle sopivan kevyt peittävyys, vaikka väriä oli kuitenkin tarpeeksi. Lakka myös kuivui nopeasti. Tytär ja äiti tykkäsivät!

Seuraavaksi otimme testiin täysin luonnollisen, aikuiselle suunnitellun Suncoatin vesipohjaisen lakan. Sen koostumus olikin sitten hieman kokkareista. Levittäminen oli sen vuoksi aika haasteellista, kun tavoitteena kuitenkin oli tasainen tulos. Tätäkin laitettiin sitten kaksi kerrosta. Väri oli loppujen lopuksi todella kiva, ja pienet kokkareet pinnassa näyttivät kuivuessaan lievemmiltä eivätkä enää paljoa haitanneet. Jos kuitenkin hakee täydellistä jälkeä, tällainen lakka saattaa aiheuttaa turhautumista. Myös pidossa oli toivomisen varaa, sillä lakka liukeni heti lämpimässä vedessä ja alkoi kuoriutua kalvon lailla pois kynneltä, kun vain hoiti tiskit, saunassa käymisestä puhumattakaan. Tässä pitää siis varautua siihen, että lakkaa joutuu lisäilemään tai uusimaan koko lakkauksen päivittäin tai parin päivän välein. Mutta kaikkeen tottuu, ja loppujen lopuksi tämäkin tuote tuntui kivalta, ja se on nyt ahkerassa käytössä. Ja jälkiviisaana pitää lisätä, että valmistajaltahan löytyi vinkkejä kaikkiin näihin ongelmiin, jotka sitten todella auttoivat kokkareisiin ja myös pitoon!

Viimeisenä kokeilimme lakkaa, joka ei ole täysin luonnollinen, mutta ei sisällä useimpia haitallisia aineita. Lakka oli benecosin Nail Polish -kynsilakka. Tämä lakka vakuutti tasaisella jäljellä ja täysin "normaalilla" lopputuloksella. Värikin oli tarpeeksi voimakas ja kaunis. Kestävyys ei kuitenkaan tässäkään ollut täysin synteettisen lakan tasoa, mutta jos haluaa pitää huolta siitä, että kehoon ei pääse vielä enemmän myrkkyjä kuin mitä ympäristöstä saamme, tähän pitää tottua. 

Ehdottomana plussana voimme mainita lakkojen myrkyttömyyden. Varsinkin lapsille suosittelemme todella painokkaasti näitä luonnollisia kynsilakkoja, sillä heillä on usein sormi suussa, kynsiä pureskellaan, ja näin haitalliset aineet pääsevät vielä helpommin imeytymään elimistöön. Lapsen kynsilakka myös oli pidoltaan ihmeen hyvä. Vesipohjaisista lakoista mainittakoon vielä, että nämä jäätyvät helposti talvella, jos ne joutuvat esim. kuljetuksessa pidemmäksi aikaa olemaan ulkona, tai jos otat niitä mukaan käsilaukussa. Silloin sulattelu voi olla vaikeaa ja lakka todella kokkareista. Tällöin suositellaan laittamaan tippa tai pari vettä pulloon ja ravitstelemaan. Toimii myös kokkareisiin, jotka eivät johdu kylmyydestä! Suncoat todella suosittelee lisäämään vettä lakkaan, niin kokkareet häviävät. Tämä auttoi huomattavasti edellämainittuun ongelmaan tämän lakan kanssa. Myös levityksessä kannattaa olla kärsivällinen ja laittaa vain ohuita kerroksia, odottaa välillä hieman, ja lisätä useita kerroksia, niin pitokin paranee.  

Yhteenvetona: Joskus harvoin joihinkin juhliin voi varmasti laittaa hienoa, räiskyvän upeaa ja kimaltelevaa, mm. myrkkyjä ja mikromuovihileitä sisältävää lakkaa, mutta arkikäyttöön suosittelemme ehdottomasti ajattelemaan ympäristöä ja omaa elimistöä ja valitsemaan luonnollisen tai Free-lakan. Nyt vain vauhdilla tutustumaan ihaniin ja kesäisiin lakkoihin!