Miten helpottaa koulussa oppimista

Miten helpottaa koulussa oppimista

Oppilaiden keskittymiskyky on parantunut ja konfliktit ovat vähentyneet luokkahuoneissa, joissa on käytetty hieman eteeristä sitrusöljyä. Jopa pitkät sairauspoissaolot ovat vähentyneet. Tulokset ovat selvinneet Baijerilaisten koulujen tutkimustuloksissa. Tutkimuksen aikana luokkahuoneissa on käytetty eteerisiä öljyjä. Lisäksi oppilaat ja opettajat ovat arvioineet hanketta sen alussa ja lopussa. Molemmat osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että oppimistulokset olivat parantuneet tutkimuksen aikana sekä luokan ilmapiiri oli rentoutuneempi. 

Tutkimuksessa selvisi, että oppilaiden määrä, jotka pysytyivät keskittymään hyvin luokassa kaksinkertaistu 18 %:sta 40 %:iin. Tutkimuksen päättyessä ainoastaan kolmannes luokkayhteisöstä oli väsynyt ja oppimishaluton, alunperin samainen luku oli 45 %. Luokan ilmapiiri parani etenkin peruskouluissa. Hankkeen alussa 18 % koululaisista arvioi luokan yhteishengen huonoksi. Kokeilun lopussa tämä määrä oli laskenut nollaan. Myös opettajat huomasivat rennomman tunnelman projektin aikana. Se vaikutti tietysti positiivisesti oppimiseen ja opettamiseen. Myös ylemmillä koululuokilla on päästy vastaaviin tuloksiin: etenkin keskittymiskyvyn parantumista huomattiin sekä oppilaiden että opettajien keskuudessa. Luonnonpuhtaiden sitrusöljyjen keskittymiskykyä edistävä ja rauhoittava vaikutus saatiin vahvistettua ensimmäistä kertaa koulun arjessa tieteellisen tutkimuksen avulla. 

Kuusi koulua osallistui hankkeeseen (kaksi perus- ja kaksi keskiasteen koulua ja kaksi lukiota). Kolun johto, opettajat ja vanhemmat saivat etukäteen tarkat tiedot projektista. Kaikki osalliset saivat tietoa käytettyjen luonnollisten tuoksusekoitusten ainesosista, mutta kenellekään ei kerrottu mahdollisista vaikutuksista. Näin keneenkään ei vaikutettu etukäteen. Projektia varten valittiin Primaveran "Opi helpommin"-sekoitus, koska vain luonnolliset hajusteet tulivat kyseeseen. Synteettiset tuoksut saattavat aiheuttaa ärsytystä, niillä ei ole terveyttä edistävää vaikutusta, ja niitä voi helposti annostella vahingossa liikaa.  

Oppimisen helpottaminen luonnon avulla

Maaliskuussa 2015 projekti starttasi, ja luokkahuoneiden tuoksutus aloitettiin. Tulokset olivat odotetusti positiivisia. Laadukkaat eteeriset öljyt parantavat ilmaa, vähentävät stressiä ja kohottavat mielialaa. Hyvässä ilmapiirissä on helpompi oppia. Aromaterapia voi auttaa koululaisia työskentelemään paremmin, olemaan vähemmän stressaantuneita, ja lopulta kouluun meneminen tuntuu mieluisammalta.  

Parempi keskittymiskyky ja motivaatio aromaterapian ansiosta

Sitrushedelmien eteeristen öljyjen vaikutus on todistettu monessa tutkimuksessa. "Opi helpommin" -sekoitus sisältää seuraavia luonnonpuhtaita öljyjä: 

  • Sitruuna: Tämä öljy aktivoi keskittymiskykyä, ja se auttaa muodostamaan selkeämpiä ajatuksia.  

  • Greippi: Tällä öljyllä on elävöittävä vaiktus, ja se aktivoi kehon omien onnenhormonien tuotannon. Se piristää ja auttaa pingottuneisuuteen, jännitykseen ja ärtyisyyteen.  

  • Appelsiini: Tämä tuoksu saa aikaa paremman mielialan ja rauhoittaa hermot. Se auttaa myös vähentämään stressiä ja ahdistusta.

Sairastumisten voimakas väheneminen projektin aikana selittyy asiantuntijoiden mukaan eteeristen öljyjen huoneilmaa puhdistavaan vaikutukseen. Jo 60-luvulla on todistettu, että kevyt aromatisointi vähentää bakteerien, virusten ja sienten haittavaikutusta. Näin myös tartuntariski vähenee ja oppilaat pysyvät terveempinä. Tuoksut voivat myös auttaa jopa vahvistamaan opittuja tietoja yön aikana. Tämä onnistuttiin todistamaan Lübeckin yliopiston unilaboratoriossa muutama vuosi sitten. Eteeriset öljyt vaikuttavat myös positiivisesti läksyjenteon aikana, ja piristävät ja motivoivat koululaista.