Unettomuus ja hyvä uni

Unettomuus ja hyvä uni

Hyvä uni on ehdoton edellytys fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Usein hyvää yöunta pidetään kuitenkin toissijaisena asiana tai jopa ärsyttävänä välttämättömyytenä. Unen tärkeyttä ei kuitenkaan saisi aliarvioida, sillä me vietämme nukkuen noin kolmanneksen elämästämme. Hyvän unen merkityksen huomaa kuitenkin yleensä silloin, kun unihäiriöitä esiintyy.

Kauan sitten unta pidettiin passiivisena tilana, jolloin kehossa ei tapahdu mitään. Unella oli myös erityinen asema elämän ja kuoleman välissä. Antiikin Kreikassa unta ja kuolemaa pidettiin veljeksinä, kuolema oli täydellistä unta. Vasta Rooman valtakunnan aikana huomattiin, että aivot ohjasivat unta. Unta pidettiin aivojen elvyttäjänä. Vasta tarkempien unitutkimuksien myötä on selvinnyt aivojen erittäin dynaaminen prosessi, jossa vuorottelevat useat eri unen vaiheet.  

Aivot täydentävät unen eri vaiheissa monimutkaisia prosesseja ja yksittäisiä järjestelmiä sisäelimissä. Lisäksi aivot ohjaavat yksittäisiä hormoneja. 

Teorioita siitä, miksi ihmiset tarvitsevat unta, on monia. Joidenkin mielestä uni on energiansäästöä tai se elvyttää sisäelimiämme. Toiset taas ajattelevat, että nukkuessa aivot pystyvät käsittelemään päivän aikana saatuja tietoja. Nämä kaikki on kuitenkin teorioita, meillä ei vieläkään ole todellista selitystä sille miksi nukumme. 

Unihäiriöiden esiintyessä säännölliset ja tarpeeksi pitkät unijaksot voidaan nähdä hyvinkin dramaattisesti. Unihäiriöiden aikana elämänlaatu heikkenee. Unihäiriöt saattavat vähentää tehokkuutta jopa 70 prosenttia. Pidemmät unihäiriöt saattavt aiheuttaa myös sairauksia. Erittäin äärimmäisissä tapauksissa unihäiriöt saattavat johtaa jopa kuolemaan. 

Unettomuuteen on olemassa lukuisia eri syitä ja se ei myöskään ole kovin harvinaista. Keski-Eurooppalaisista noin neljännes kärsii unettomuudesta. Lisäksi noin 10 prosenttia väestöstä kamppailee kroonisen unettomuuden kanssa, jota on kestänyt jo yli kolme kuukautta. Unettomuutta saattaa aiheuttaa muun muassa fyysiset syyt, kuten kivut tai ulkoiset olosuhteet esimerkiksi vuorotyö. Unihäiriöt saattavat myös aiheuttaa stressiä, vaikeuksia tai psyykkisiä sairauksia. 

Jos kärsit unihäiriöistä sinun ei aina kuitenkaan tarvitse heti mennä lääkärille. Nyrkkisääntönä on, jos et voi nukahtaa kolmena iltana viikossa tai et nuku sikeästi, jos heräät aamuyöllä tai olet jatkuvasti väsynyt. saatat tarvita ammatillista apua. 

Esimerkiksi aikaeron aiheuttama unettomuus tai ympäristön vaikutukset, esimerkiksi valon vaihtelut, voidaan yrittää ratkaista itse. Tällaisissa tapauksissa voit yrittää seuraavia temppuja saadaksesi hyvät yöunet: 

  • Unihygienia on tärkeässä asemassa nukahtamisessa ja nukkumisessa. Varmista, että makuuhuoneesi on tarpeeksi hiljainen, televisio ei ole päällä ja että huone on riittävän pimeä jne. 

  • Älä nauti stimuloivia juomia, alkoholia ja nikotiinia ennen nukkumaan menoa. Alkoholi saattaa väsyttää, mutta häiritsee unta. Myös raskaat ateriat juuri ennen nukkuumaan menoa häiritsevät hyvää unta. Täydellä vatsalla on hankala nukkua. 

  • Säännölliset iltarituaalit, jotka valmistelevat kehoa yöunille saattavat saada aikaan ihmeitä. Mene iltaisin nukkumaan samaan aikaan ja herää aamuisin aina samaan aikaan. 

  • Älä urheile juuri ennen nukkumaan menoa. Rasittava liikunta vilkastuttaa verenkiertoa ja poistaa väsymyksen tunteen. Liikunta kuitenkin auttaa erinomaisesti vähentämään stressiä, mutta kuntosalille ei kuitenkaan kannata lähteä myöhään illalla. Tämä sama pätee myös henkisesti rasittavaan toimintaan. Illalla juuri ennen nukkumaan menoa ei kannata yrittää ratkaista ongelmia tai miettiä jännittäviä asioita. 

  • Myös eteeriset öljyt voivat helpottaa nukahtamista. Tietyt öljyt ja niiden sekoitukset, jotka vaikuttavat rentouttavasti voivat helpottaa nukahtamista. (Nukahtamista helpottavat aromaterapiatuotteet löydät täältä.)