Askorbiinihappo

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka on kemiallisesti erittäin epävakaa, ja siksi sitä pääsee ihoon vain hyvin pieniä määriä. Siksi kosmetiikassa käytetään mieluummin sen johdannaisia, jotka hajotetaan vasta ihossa askorbiinihapoksi ja jotka ovat vakaampia. Nämä ovat pääosin: 

  • rasvaliukoinen askorbiinipalmitiini (Ascorbyl Palmitate), eli palmitiiniihapolla esteroitu C-vitamiini
  • natriumaskorbiinifosfaatti (Sodium Ascorbyl Phosphate), askorbiinihapon vesiliukoinen suola

C-vitamiini stimuloi sidekudosten aineenvaihduntaa ja entsyymejä, jotka vastaavat kollageenin tuotannosta. Samalla kollageenin häviäminen hidastuu. Siksi C-vitamiinilla on uudistava ja parantava vaikutus sidekudosvaurioihin. Lisäksi se tasapainottaa ihon suojatoimintoja ja parantaa ihon ulkonäköä tulehtuneen ja epäpuhtaan ihon tapauksessa, ja se vähentää myös ikääntymisen aiheuttamia läiskiä.  

Kosmeettiset ominaisuudet:

  • stimuloi sidekudosten aineenvaihduntaa
  • stimuloi kollageenin tuotantoa, hidastaa kollageenin häviämistä
  • parantaa sidekudosvaurioita
  • vaikuttaa parantavasti tulehdusalttiiseen, epäpuhtaaseen ihoon
  • vähentää ikääntymisen aiheuttamia läiskiä

vrt. Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. painos 2012


Tuotteet, joissa on Askorbiinihappo.