Farfalla - tuoksuasiantuntija jo 30 vuoden ajan

Farfalla on sveitsiläinen firma, joka on pioneeri luonnonkosmetiikan ja tuoksujen alalla ja jolle luomutuotteet ovat jo 30 vuoden ajan olleet itsestäänselvyys. Lisäksi käsitteiden  “flower” ja “power” yhdistelmä on oleellinen osa yhtiön historiaa. Tämän vahvistavat myös Marianne ja Jean-Claude Richard sekä Gian Furrer ja Paul Gisler, neljä firman perustajajäsentä, jotka ovat tunteneet toisensa jo nuoruudesta lähtien: “Alusta alkaen meitä on inspiroinut terveyden, mielen ja luonnollisen kauneuden harmonian etsiminen. Ihmiset ympäri maailmaa opettivat meille, kuinka kasvit ja niiden käyttö saavat meidät tasapainoon.” Silloin myöhempi firman perustaminen oli vielä pelkkä idea tuulessa. Ehkä niin huomaamaton kuin perhosen siivenisku? Niin, saattaa olla, sillä italiankielinen nimi perhoselle oli kummina firman nimelle, eikä siitä koskaan kiistelty, kuten Jean-Claude, joka oli ja on edelleen firmassa vastuussa tuoksuista, sanoo:  “Nimi oli heti selvä asia.”

Farfallan eteeristen öljyjen erinomaisia tuoksuja käytetään myös vaikuttavina aineina. Yhtiön neljä perustajaa oppivat tuntemaan nämä vaikutukset jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Farfallan "kätilönä" eli perustamisavustajana toimi viides ystävä, joka myi 70-luvulla eteerisiä öljyjä Zürichissä Rosenhofissa. Pulloihin täytetyt öljyt oli varastoitu hänen sänkynsä alle hänen asuntoonsa. Kohta hän ei enää pystynyt nukkumaan. Se oli osmologi Jean-Caludelle aivan loogista: “Tuoksut vaikuttavat sinuun.” Neljä ystävystä olivat jo ensikosketuksesta tuoksuihin ihastuksissa: “Olimme kaikki samaa mieltä. Minäkin keräsin poikamme Malvinin kanssa kävellessäni pioneja, koska olin niin ihastunut niiden tuoksuun.”

Innostuneina puhtaiden eteeristen öljyjen valtavasta voimasta, nämä neljä ystävystä aloittivat etsinnät ja tutkimuksensa. Kaikialla maailmassa he oppivat eri kulttuurien edustajilta, miten kasvit ja niiden oikeanlainen käyttö voivat saada kehon ja mielen tasapainoon. “Työnsimme uteliaat nenämme kaikkialle ja törmäsimme pakosta luonnollisiin tuoksuihin ja aromaterapeuttisiin menetelmiin, ja näin myös me ajauduimme itsesekoitetun luonnonkosmetiikan suuntaan eteeristen öljyjen kantaja-aineena”, kertoo Marianne Richard. “Muistan vielä hyvin, kuinka isäni seisoi keittiössä ja sekoitti tehosekoittimessa voiteita”, toteaa Malvin Richard, joka on nykyään vastuussa firman markkinoinnista. 

“Se oli aikaa, jolloin ei vielä ollut selkeitä luomumarkkinoita eikä Internettiä. Meistä oli ihana välttämättömyys olla riippuvainen matkustuksesta löytääkseemme kaikialta maailmasta kasvinviljelijöitä, jotka viljelivät, keräsivät ja uuttivat tuoksukasveja luonnonmukaisesti ja kulttuurinsa vanhan perinnetiedon mukaisesti”, kertoo Gian Furrer, joka on nykyään Farfallan toimitusjohtaja. “Näin me tutustuimme fantastisten parantavien kasvien käyttömahdollisuuksiin kehon ja psyykeen hoidossa, mutta opimme myös paljon näiden kasvien ja ihmisten sisimmästä. Jotkut näistä ihmisistä olivat oikeita kasvikuiskaajia, joista tuli vuosien saatossa hyviä ystäviämme.”

Lopulta vuonna 1985 nämä neljä ystävää, jotka oli nyt varustettu runsaalla etnobotaanisella tiedolla, perustivat Farfalla-yrityksen Zürichissä. Nuori yritys kehittyi nopeasti vain pienten piirien tiedossa olevasta tuottajasta tärkeäksi korkealaatuisten luomutuotteiden tarjoajaksi. Tämä korkea laatu on edelleenkin nähtävissä ainesosien luonnollisuudessa ja alkuperässä. Yritys hankkii raaka-aineensa kasvinviljelijöiltä, joilla on kahta asiaa: intohimoa luomutuottamiseen ja luomulaatuiseen villikeräilyyn, sekä sosiaalista vastuuta. 

Talon oma tuotekehitystiimi Sveitsissä on onnistunut mestarillisesti tehtävässään palvella ihmisten erilaisia ihon tarpeita, sekä samalla säilyttää luonnollisten, kasviperäisten ja mahdollisuuden mukaan luomutuotettujen ainesosien puhtaus.