Hoidettu iho kylmyydestä huolimatta

Hoidettu iho kylmyydestä huolimatta

Ihomme on talvella erityisen kovilla. Silloin on oikea hoito tärkeää.

Miksi ihomme kärsii talvella

Kylmyys vaikuttaa ihon aineenvaihduntaan. Ihon talirauhasten aktiivisuus vähenee eikä iho saa niin paljon rasvaa, ja sen luonnollinen suojakerros heikkenee.

Ilmassa on kylmällä myös vähemmän kosteutta. Yhdessä kuivan sisäilman kanssa ja suurten lämpötilanvaihtelujen ulko- ja sisältilojen välillä iho menettää paljon vettä.

Kuivaihoiset ihmiset saavat talvella vielä lisää ongelmia. Iho kiristää ja kutisee ja äärimmäisessä tapauksessa jopa halkeilee tai syntyy ekseemoja.

Miten hoitaa ihoa oikein?

Ihon kosteushukkaa on vähennettävä tai se on pystäytettävä. Jos kosteus pysyy ihossa, ongelmia ei ole. Tähän voidaan käyttää joko rasvaista salvaa tai öljyjä (manteli- tai jojobaöljyä). Erityiset, talvea varten kehitetyt voiteet estävät ihon kuivumisen ja silottavat sitä. Niiden haittana vain on, että iholle jää tunne, ettei se hengitä, sillä hien ja lämmön ulospääsy tukitaan.

Silti iho saa parhaiten suojaa kylmyyttä vastaan rasvapitoisista tuotteista, varsinkin kasvot.

Älä myöskään unohda huultenhoitoa. Huulet ovat hyvin herkät ja rohtuvat helposti.

Vesipitoisten kasvovoiteiden kanssa pitää taas olla varovainen, sillä kun lämpötila menee miinuksen puolelle ja olet ulkona, kasvoihin voi tulla paleltumia tai tulehduksia.

Kevättalvella tai lomamatkoilla vuorilla on myös huolehdittava riittävästä aurinkosuojasta. Lumi heijastaa valoa ja vahvistaa auringon vaikutusta.

Älä unohda puhdistusta

Kaiken hoidon lisäksi myöskään puhdistusta ei saa unohtaa. Talvella iholle sopivat parhaiten miedot tuotteet, joita täydennetään sitten oikeilla hoitotuotteilla. Näin lika ei voi tukkia ihohuokosia ja ehkäiset tulehduksia.

Käytä puhdistukseen haaleaa vettä. Liian kuuma vesi kuivattaa ihoa vielä lisää. Vältä myös liian pitkiä kylpyjä (ellet sitten käytä erityisiä kylpyöljyjä).

Kasvoille voidaan suositella lisäksi myös säännöllistä kosteusnaamion käyttöä.

Juo paljon

Kaikki hoitotoimenpiteet eivät auta, jos ihossa on jo valmiiksi liian vähän nestettä. Muista juoda vähintään kaksi litraa päivässä.

Tarkista ilmankosteus

Huoneilman kosteutta voi säädellä. Iholle paras kosteus on 40 - 60 %. Asuintiloihin voi myös hankkia kasveja tai asettaa vesiastioita lämpöpattereiden läheisyyteen.