Kookosöljy ja miten sitä käytetään

Kookosöljystä on kirjoitettu paljon yleisellä tasolla, mutta tässä tarkastelemme lähemmin eri käyttömahdollisuuksia vartalonhoidossa.

Iho

Iho on rajana kehomme ja ulkomaailman välillä. Sen kautta saamme tietoa ympäristöstä. Ärsytykset ja haavat kuuluvat auttamatta myös asiaan. Tässä kookosöljy voi olla apuna. 

Voit käyttää kookosöljyä yksinkertaisesti kuin mitä tahansa salvaa. Sulata sitä käsissäsi ja levitä sinne ohuelti iholle. Kestää hetken, kunnes öljy on imeytynyt ihoon. 

Öljy sopii täydellisesti ihon rauhoittamiseen auringonoton jälkeen, tuoreiden haavojen hoitoon (tukee haavan parantumista ja lievittää säännöllisesti käytettynä arven muodostumista), ja se voi auttaa säännöllisesti pidemmän aikajakson ajan käytettynä jopa selluliittiin ja raskausarpiin. 

Vinkki: Oletko koskaan kokeillut kookosöljyä deodoranttina? Levitä vain ohuelti kainaloihin. Antimikrobisten ominaisuuksiensa ansiosta se estää hajuamuodostavien bakteerien lisääntymisen. 

Hiukset

Hiukset ovat koko ajan alttiina ulkoisille vaikutuksille, ja niiden täytyy jatkuvasti pystyä vastaamaan eri haasteisiin. Kesällä niitä ovat UV-säteily, kloori ja suolavesi, talvella kuiva sisäilma ja päähineet, unohtamatta myöskään hiustenkuivaajia, hiusrautoja, muotoilutuotteita jne. Kaikki tämä rasittaa hiuksia: seurauksena ovat halkeilevat, katkeilevat ja veltot hiukset. 

Kookosöljy hoitaa hauraita hiuksia, uudistaa niitä ja tekee niistä kestävämmät. Lisäksi sillä on positiivinen vaikutus päänahkaan ja saa erittäin kuivan tai rasvaisen päänahan taas tasapainoon. 

Hiero vain kerran viikossa hieman kookosöljyä pestyihin ja pyyhekuiviin hiuksiin (1-2 ruokalusikallista hiusten pituuden mukaan). Sulata öljy ensin kämmenissä. Anna öljyn vaikuttaa ainakin tunnin, mieluummin koko yön. Kääri hiukset sitä varten pyyhkeeseen. Pese hiukset seuraavana aamuna kuin tavallisesti. 

Vinkki: Voit käyttää kookosöljyä myös hiusvahana. Hiero vain pieni määrä käsissä ja muotoile sillä hiukset. Kun öljy viilenee, se tulee taas kovaksi. 

Kasvot

Kasvojen iho on jopa seitsemän kertaa ohuempi kuin vartalon iho. Siksi se onkin vastaavasti herkempi. Lisäksi sillä ei ole vaatteita suojanaan ja joutuu näin suuremman rasituksen alaiseksi. Rasittavien tekijöiden lista on pitkä: kylmä ilma talvella, UV-säteily kesällä, tuuli jne. Kookosöljy antaa mahdollisuuden hoitaa kasvoja huolella. 

Huolellisen puhdistuksen jälkeen kookosöljyä voidaan käyttää apuna aknen ja epäpuhtaan ihon, jopa myös herpeksen hoidossa. Kookosöljyllä on nimittäin antibakteerinen, viruksiatorjuva ja tulehduksia lievittävä vaikutus. Levitä kookosöljyä vanupuikolla ongelmakohtaan (voit myös käyttää puhtaita käsiä, mutta ne tulisi pestä tämän jälkeen uudestaan. Syylät ja herpes ovat erittäin tarttuvia!). 

Kookosöljyn sisältämät vitamiinit, mineraalit, ravinteet ja antioksidantit kiinteyttävät ihoa ja pitävät sen elastisena. Näin ryppyjen muodostumista voidaan ehkäistä. Levitä vain pari kertaa viikossa pieni määrä kookosöljyä ongelmakohtaan. 

Kookosöljyä voidaan käyttää myös meikinpoistoon. Sulata sitä varten saksanpähkinän kokoinen määrä kämmenissä, levitä se kasvoille ja poista se vanulapun avulla. Näin et vain poista meikkiä, vaan hoidat samalla myös kasvojen ihoa.  

Vinkki: Huulivoiteen sijaan voit levittää kuiville ja halkeileville huulille kookosöljyä. Siinä on se etu, ettei se sisällä parafiineja tai silikoneja, eikä niitä voi näin vahingossa niellä.

Vinkki miehille: Ainesosiensa ansiosta kookosöljy on täydellinen Aftershave-tuote. Kokeile ja tykästy!