Miten suojata herkkää vauvan ihoa

Iho on yhdistävä tekijä sisäisen ja ulkoisen maailman välillä. Se on aistielin, joka suojaa meitä ulkoisilta ärsykkeiltä ja samalla luo kontaktin niihin. Vauvojen iho on kuitenkin vielä erittäin herkkä, minkä vuoksi se tarvitseekin erityistä hoitoa. 

Iho ei ole vain ihmisen suurin elin. Sen kautta aistimme myös kosketuksen, lämpötilan ja kivun. Ihminen kokee myös ensimmäiset aistielämyksensä ihon kautta. Siksi onkin erittäin harmillista, jos vauvat kärsivät ihosairauksista. 

Iho hoitaa monia elintärkeitä toimintoja. Sitä tarvitaan suojaamaan, erittämään kuonaa, säätelemään lämpötilaa, asitimaan ja hengittämään.

Vauvan iho ei ole kuitenkaan vielä täysin kehittynyt ja on siksi vielä hyvin herkkä. Vauvoilta puuttuu ihonalainen rasvakudos, hikirauhaset eivät vielä säätele kehon lämpötilaa, talirauhaset eivät vielä tuota rasvaa, ja vauvat ovat herkempiä kylmälle ja kuumalle kuin aikuiset.
 

Näiden erojen takia vauvan iho tarvitsee erityistä hoitoa. Valittaessa oikeita hoitotuotteita muutama asia olisi hyvä pitää mielessä. Vauvalle tarkoitettujen tuotteiden tulisi 

  • sisältää niin vähän ainesosia kuin vain mahdollista.
  • olla ilman mineraaliöljyä, pehmentäjiä, eteerisiä öljyjä sekä säilöntä- ja väriaineita sekä hajusteita. 
  • dermatologisesti testattuja.
  • olla kehitetty erityisesti vauvoille - eli hyvin mietoja ja tasapainottavia.

Vinkkejä oikeanlaiseen hoitoon:

  • Älä levitä voiteita ja salvoja liian paksulti.
  • Käytä talvisin rasvaisia pakkasvoiteita kasvoille ja korviin suojataksesi vauvaa kylmyydeltä. 
  • Älä käytä puuteria. Sitä voisi joutua hengitysteihin.
  • Käytä kylvettäessä esim. manteliöljyä kylpyveden lisänä, jottei iho rasitu liikaa. 
  • Päästä ilmaa mahdollisimman usein vaippa-alueelle. Parasta on antaa ihon olla hetkittäin paljaana. Se ehkäisee ihoärsytystä. 
  • Suosi puuvillaa. Synteettiset materiaalit eivät ole hyväksi. Puuvilla on helppohoitoinen, hengittävä ja ihoystävällinen. Silkki on myös hyvä vaihtoehto erityisen herkälle iholle. 

Vauvojen vartalonhoidossa kyse on ensisijaisesti siitä, että vauvan ihon heikkoja suojatoimintoja ei ylikuormiteta turhaan ja että ne saavat tukea. Vastasyntyneille riittää nopea pesu pesulapulla tai sienellä ja lämpimällä vedellä. Päivittäin tulisi pestä vain vauvan kädet, kasvot, ihopoimut ja vaippa-alue. 

Jos vauva on jo muutaman viikon vanha, voidaan häntä silloin tällöin kylvetttää. Ei kuitenkaan pidempään kuin 10 minuuttia kerrallaan eikä useammin kuin kaksi kertaa viikossa. Veden ihanteellinen lämpötila on 37 astetta. Rasvoittavat, kylpyveteen lisättävät aineet ovat hyvä idea, jotta ihon suojatoiminnot vahvistuisivat. Älä unohda kuivata vauvan ihoa kylvyn jälkeen. :-)

Päästäksesi tutustumaan kaikkiin Ecco Verden vauvanhoitotuotteisiin, klikkaa tästä.