Hyönteissuoja - täysin luonnollisesti

Kesä voi olla niin kaunis. Valitettavasti luonnon omat ilmavoimat saattavat pilata kauneimmankin kesäpäivän. Palkaksi kauniin kesäpäivän vietosta saat punoittavat ja kutiavat paukamat. Oikealla hyönteissuojalla voit kuitenkin saada tämän hyönteisongelman hallintaan.

Haluamatta verenluovuttajaksi

Useimmiten et edes huomaa sitä ja sitten on jo liian myöhäistä! Ötökkä on iskenyt kiinni ihoosi, imenyt veresi ja häipynyt paikalta, ilman että olet edes huomannut sitä. Ainoastaan kutina ja punoitus iholla on jäänyt merkiksi syyllisen vierailusta. Ulkona tämä on ärsyttävää, mutta jos itikat iskevät vieraisille vielä makuuhuoneeseesi saat heittää hyvästit rentouttaville yöunille. 

Kuinka ne löytävät meidät

Hyönteiseillä on käytössään yksityiskohtainen järjestelmä kohteen löytymiseksi. Ihon lämpötilalla, hajulla ja kosteudella on omat osansa. Olemme saaneet jo selville, että tietyt parametrit vetävät hyönteisiä puoleensa. Lisäksi myös geenit, aineenvaihdunta ja ihon bakteerien koostumus vaikuttavat. Noin 20% ihmisistä ovat todellisia hyönteismagneetteja, heillä on muun muassa korkeampi kehon lämpötila ja heidän hiessään on enemmän ammoniakkia ja maitohappoa. Nämä aineenvaihdunnan metabolit houkuttelevat hyttysiä ja muita hyönteisiä maagisesti! 

Hyönteiset

Kotimaisten hyönteisten puremat ovat yleensä suhteellisen vaarattomia ja ne saavat aikaan ainoastaan lieviä allergisia reaktioita, kuten kutinaa, lievää turvotusta tai punoitusta. 

Yleisimmät hyönteisemme:

-Hyttynen. Sillä on leveät siivet, se on musta, pistos on kivulias ja pistos johtaa yleensä kutinaan ja pieneen paukamaan ja punoitukseen. 

-Hevospaarma. Iso pää ja kiiltävät silmät. Puree suullaan ja purema on kivulias ja se johtaa turvotukseen. 

Ilmastonmuutoksesta johtuen kotimaahamme vaeltaa myös ulkomaisia lajeja. Nämä meille uudet lajit saattavat olla ihmisille vielä vaarallisempia, koska ne saattavat sairauksien lisäksi kuljettaa mukanaan myös parasiitteja.

Miten ötököiltä voi suojautua?

Paras tapa ötököiltä suojautumiseen on käyttää karkotteita. Karkotteet häiritsevät hyönteisten hajuaistijärjestelmää. Näin se ei enää havaitse isännän tai emännän houkuttelevaa tuoksua. 

Nykyään hyttyskarkotteita löytyy kauppojen hyllyiltä laaja valikoima aina kemiallisista aineista luonnollisiin ratkaisuihin. Yksi asia on täysin selvä: kemialliset aineet vaikuttavat pidempään ja ovat tehokkaampia. Huono puoli kemiallisissa karkotteissa on, että ne on synteettisesti valmistettuja ja kemikaalit varastoituvat kehoon saattaen pahimmassa tapauksessa aiheuttaa allergisia reaktioita, ihoärsytystä ja jopa kouristuksia sekä epileptisiä kohtauksia.  

Luonnolliset, puhtaasti kasviperäiset karkotteet ovat erityisesti eteerisiä öljyjä, kuten eukalyptus-, neilikka-, laventeli- tai teepuuöljy. Eteerisiä öljyjä ei tulisi koskaan käyttää laimentamattomana iholle, sillä ne saattavat ärsyttää ihoa. Lisäksi kasviperäiset tuotteet eivät vaikuta kaikilla ihmisillä samalla tavalla. Ainoastaan kokeilemalla löydät itsellesi sopivan tuotteen.

Vinkki: Voit valmistaa luonnollisen hyönteiskarkotteen myös itse. Tarvitset 100 ml jojobaöljyä perusöljyksi, lisää öljyyn haluamaasi eteeristä öljyä ja sekoita hyvin. Testaa seosta kyynärtaipeeseesi yhden minuutin ajan. Jos kyynärtaipeesi kestää seosta, voit levittää sitä ihollesi. 

Ecco Verdeltä löytyy laaja valikoima tuotteita, jotka voivat auttaa hyönteisten karkottamisessa, hyönteisten puremien hoidossa ja niiden parantamisessa. Voit tutustua tuotteisiin tästä