Itsetehdyt luonnolliset saippuat

keskiviikkona, 20. syyskuuta 2017

Itsetehdyt luonnolliset saippuat

Kosmetiikan valmistaminen voi olla erittäin terapeuttista, näet ja pystyt vaikuttamaan koko valmistusprosessiin raaka-aineiden valinnasta aina tuotteen valmistumiseen saakka. Saippuan valmistaminen esimerkiksi on hyvin helppoa. Kun valmistat saippuan itse, tiedät 100% mitä se sisältää.

Parasta kotitekoisessa saippuassa on, että sen valmistamiseen voi käyttää elintarvikekäyttöön tarkoitettuja kasviöljyjä sekä -rasvoja. Nämä raaka-aineet tekevät tuotteesta erittäin korkealaatuisen. Öljyt ja rasvat kosteuttavat ja ravitsevat ihoa. Saippuaan on hyvä lisätä myös glyseriiniä, joka sitoo vettä ja muuttaa kotitekoiset saippuat ensiluokkaiseksi tuotteeksi. Saippuaan voi myös lisätä eteeristä öljyä antamaan sille juuri sinua miellyttävän tuoksun.

Mitä tulee ottaa huomioon saippuan valmistuksessa

Valmistele työskentelyalusta huolellisesti. On tärkeää, että käytät suojavarusteita ja suojaat pinnat huolella, sillä saippuaan tarvitaan myös lipeää. Tässä muutamia hyödyllisiä vinkkejä:

  1. Tyhjennä ja puhdista työalueesi perusteellisesti. Suojaa pinnat sanomalehdillä.
  2. Saippuan valmistukseen tarvitset juoksevaa vettä, näin kaikkien irto-osien peseminen onnistuu nopeasti.
  3. Valitse sellainen tila jossa on hyvä ilmanvaihto. Saippuan valmistuksesta erittyviä höyryjä ei olisi hyvä hengittää.
  4. Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet ja ainesosat lähelläsi.
  5. On erittäin tärkeää käyttää suojavälineitä, koska työskentelet lipeällä. Suosittelemme suojalaseja sekä lipeää kestäviä käsineitä suojaamaan silmiä ja käsiä. Esiliina suojaa vaatetusta mahdollisilta värjäyksiltä, lisäksi suu kannattaa suojata maskilla.
  6. Käytä astioita, jotka on valmistettu muovista tai teräksestä. Lipeä ja alumiini eivät sovi yhteen.

Välineet:

  • Kulho, jonka kapasiteetti on 4-5 litraa
  • Pienempi kulho
  • Puinen lusikka
  • Muotit (muovisia tai silikonisia - metallimuotit reagoivat negatiivisesti lipeän kanssa)
  • Muovisia säilytysrasioita
  • Keittiövaaka
  • Kauha
  • Lämpömittari saippualle

Varoitus: Astioita joita olet käyttänyt saippuan valmistukseen ei voi enää käyttää ruoanlaitossa!

Helppo oliiviöljysaippua resepti:

  • 500 g oliiviöljyä
  • 64 g NaOH
  • 150 g vettä

Sekoita kaikki ainesosat keskenään. Kaada hitaasti pieniä määriä NaOH:ta veteen, EI PÄINVASTOIN räjähdysvaaran välttämiseksi. Kaada seos haluttuihin muotteihin ja anna saippuan kypsyä 8 viikon ajan viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Mitä kauemmin saippuaa säilytetään, sitä parempi.
* Noin 4% lipeää

Tuoksuva saippua:

  • 200 g kookosöljyä
  • 200 g oliiviöljyä
  • 70 g hamppuöljyä
  • 30 g sheavoiöljyä
  • 71 g NaOH
  • 160 g vettä
  • 30 tippaa neroliöljyä
  • 10 tippaa laventeliöljyä

Lämmitä kookosöljyä, kunnes se sulaa. Lisää jäljellä olevat ainesosat sulaan kookosöljyyn. Lisää NaOH:ta seokseen pieniä määriä kerrallaan. EI PÄINVASTOIN räjähdysvaaran välttämiseksi. Kaada seos haluttuihin muotteihin ja anna saippuan kypsyä 8 viikon ajan viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Mitä kauemmin saippuaa säilytetään, sitä parempi.
* Noin 6-7 % lipeää

On tärkeää huomata, että jokaisella öljytyypillä on oma saippuoitumiskerroin. Tästä linkistä löytyy lisää tietoa: Lye Calculator