Luonnonkosmetiikan tunnusmerkit

Luonnonkosmetiikan tunnusmerkit

Luonnonkosmetiikkatuotteita on runsaasti, eikä ole ihmekään että eri tuotteilla on myös eri ominaisuuksia ja erityispiirteitä. On täysin luonnollista, että näiden monien käsitteiden viidakossa joskus eksyy. Haluamme auttaa sinua suunnistamaan hieman paremmin luonnonkosmetiikan maailmassa ja selitämme muutamia käsitteitä, joihin törmää jatkuvasti.

Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa käytetään vain luonnollisia raaka-aineita, jotka on saatu mahdollisimman luontoasäästävällä tavalla. Käsite ei kuitenkaan ole suojattu, ja siksi on tärkeää katsoa luonnonkosmetiikkasertifikaatteja.

Aito luonnonkosmetiikka saa sisältää muutamin vähäisin poikkeuksin vain puhtaan kasviperäisiä, mineraalisia tai eläinperäisiä ainesosia. Tätä kontrolloidaan tiukasti ja sertifioidaan sineteillä.

Mineraaliöljy

Mineraaliöljypohjaiset aineet valmistetaan maaöljystä ja suodatetaan, kunnes saadaan läpinäkyvä öljy. Mineraaliöljy on halpaa, pitkään säilyvää, ja suurin osa ihmisistä sietää sitä hyvin. Silti mineraaliöljy on myös ongelmallinen. MOSH ja MOAH ovat kemiallisia yhdisteitä, joita esiintyy mineraaliöljyssä ja jotka rikastuttavat itsensä ajan mittaan kehossa. Ei ole vielä täysin selvää, mitä pitkäaikaisvaikutuksia tällä on. Aidossa luonnonkosmetiikassa mineraaliöljyt ovat kiellettyjä.

Säilöntäaineet

Nämä aineet ovat välttämättömiä pitämään kosmetiikkatuotteet säilyvinä. Säilöntäaineet hillitsevät sienten, virusten ja bakteerien kasvua ja huolehtivat siitä, että tuotteita voidaan käyttää huoletta pitkään. Liialliset säilöntäaineet eivät kuitenkaan ole hyväksi iholle ja voivat joskus harvoin aiheuttaa allergisia reaktioita. Myös luonnonkosmetiikka sisältää säilöntäaineita, mutta ne koostuvat useimmiten eteerisistä öljyistä tai alkoholisista kasviuutteista. Ne ovat useimmiten hyvin siedettyjä ja ihoystävällisiä.

Parabeenit

Myös nämä aineet säilövät. Useimmiten niitä löytyy suihkugeeleistä, shampoista tai esim. aurinkotuotteista. Iho imee parabeenit itseensä. Näiden aineiden vaikutukset eivät ole vielä täysin selvillä, mutta on näyttöä, että ne vaikuttavat elimistön hormonitoimintaan ja saavat sen jopa sekaisin. Niiden epäillään myös aiheuttavan allergioita tai vielä pahempia reaktioita. Aidossa luonnonkosmetiikassa parabeenit ovat kiellettyjä.

Silikonit

Nämä aineet valmistetaan mineraaliöljyn tavoin maaöljystä. Ne ovat monikäyttöisiä ja halpoja, minkä vuoksi niitä löytyy kosmetiikkatuotteista. Silikonit peittävät ihon pehmeällä kalvolla, ja saavat sen tuntumaan hyvältä. Samalla ne kuitenkin hidastavat ihon luonnollisia prosesseja. Shampoissa silikonit toimivat samankaltaisesti. Hiukset näyttävät silkkisiltä ja sileiltä, mutta silikonit tukkivat hiukset täysin, ja ne eivät voi enää hengittää. Pitkällä aikavälillä tämä ei ole hyväksi hiuksille eikä päänahalle, mutta terveyshaittoja silikoneilla on vain, jos henkilö reagoi allergisesti silikoneille. Aito luonnonkosmetiikka ei saa sisältää silikoneja.

Synteettiset väriaineet

Nämä ovat teollisesti valmistettuja värejä, joita esiintyy etenkin meikeissä (huulipunat, luomivärit ym.). Usein värit on valmistettu maaöljystä, ja joillakin niistä epäillään olevan karsinogeenisiä vaikutuksia. Aito luonnonkosmetiikka ei saa sisältää synteettisiä värejä.

Synteettiset hajusteet

Näiden aineiden valmistus on halpaa, ja ne pitävät kauan. Luonnolliset hajusteet haihtuvat melko nopeasti, mutta synteettiset aineet pitävät tuoksunsa paljon kauemmin. Synteettiset hajusteet on ilmoitettava vain, jos niiden pitoisuus ylittää tietyn rajan. Muutoin selosteessa lukee vain aromi, parfyymi tai muuta vastaavaa. Synteettiset hajusteet voivat aiheuttaa allergioiden ohella myös päänsärkyä tai huimausta. Aidossa luonnonkosmetiikassa ne eivät ole sallittuja.

Palmuöljy

Tämä öljy on puhtaasti kasviperäinen tuote, ja se saadaan öljypalmun hedelmistä. Öljypalmu kasvaa erittäin nopeasti, ja siksi palmuöljy on halpaa ja sitä tavataan lähes kaikissa tuotteissa. Siihen liittyy kuitenkin paljon pahaa. Sademetsien hakkuun lisäksi palmuöljyä tuotetaan usein lapsityövoimalla, ja eläinten elintila tuhoutuu - vain muutamia mainitaksemme. Palmuöljyä on nykyään lähes mahdoton välttää kokonaan, mutta onneksi on olemassa paljon projekteja, jotka tekevät palmuöljyviljelystä reilumpaa ja ympäristöystävällisempää.

Luomu

Ainesosat, jotka ovat peräisin kontrolloidusta luomuviljelystä on tuotettu ilman synteettisten torjunta-aineiden tai mineraalisten lannotteiden käyttöä. Luonnonmukainen viljely kuormittaa luontoa vähemmän. Luomusinetin saavat vain ne tuotteet, jotka ovat koostuvat vähintään 95 %:sti luomutuotetuista tai villisti kasvaneista ainesosista. Tähänkin on olemassa erilaisia sertifikaatteja. Vähiten vaativa on EU:n luomusinetti, johon kaikki muut sinetit perustuvat ja jotka määrittelevät tiukemmat kriteerit. Yksi vaativimmista sineteistä on esim. demeter.

Vegaaninen

Vegaaniset tuotteet eivät sisällä lainkaan eläinperäisiä tai eläinten tuottamia ainesosia. Vegaanikosmetiikka ei siis sisällä aineita, kuten liivate, hunaja, mehiläisvaha, kollageeni, lanoliini jne. Tässäkin täytyy olla varovainen. Käsitettä ei ole säädelty, minkä vuoksi sitä käytetään usein markkinointitarkoituksiin. Tässä auttaa kun katsoo tarkasti ainesosia.

Reilu kauppa

Tämä tarkoittaa, että tuotteen raaka-aineet on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä luonnonvaroja säästäen ja että tuottajat saavat reilun hinnan työstään. Reilu kauppa torjuu siis riistäviä ja epäreiluja työolosuhteita ja talouden rakenteita. Reilun kaupan tuotteet ovat usein myös luomulaatuisia ja tulevat toimeen ilman kemiallisia lisäaineita.