Onko kosmetiikkatuotteiden alkoholi haitallista?

tiistaina, 02. elokuuta 2016

Onko kosmetiikkatuotteiden alkoholi haitallista?

Alkoholia on usein pidetty kriittisenä ainesosana kosmetiikkatuotteissa. Onko se todella niin haitallinen ainesosa vai voiko siitä olla myös hyötyä? 

Mitä alkoholi oikein on?

On olemassa useita eri alkoholeja. Alkoholi on ainoastaan yleisnimitys koko ryhmälle erilaisia nesteitä ja nykyään alkoholiksi yleisesti käsitetäänkin etanoli. Alkoholia tuotetaan fermentoimalla sokeria tai tärkkelystä sisältävää biomassaa. 

Alkoholin ominaisuudet kosmetiikkatuotteissa

Alkoholia esiintyy lukuisissa eri kosmetiikkatuotteissa, kuten vartalovoiteissa, lotioneissa, hiusväreissä, After Shave -tuotteissa ja hajusteissa. Syy tähän on se, että alkoholilla on

  • bakteereja tappava vaikutus.

  • rasvaa liuottava vaikutus.

  • säilöntäaine.

  • tulehduksia vähentäviä vaikutuksia.

  • hajua poistavia vaikutuksia.

  • liuottavia ominaisuuksia. Alkoholi liuottaa esimerkiksi veteen liukenemattomia ainesosia kasveista, esimerkiksi haihtuvia eteerisiä öljyjä.

Onko alkoholi haitallista iholle?

Suurina määrinä etanoli häiritsee ihon talintuotantoa. Lisäksi alkoholilla  on hygroskooppisia ominaisuuksia. Tämä tarkoittaa, että etanoli houkuttelee vettä ja siten kuivattaa ihoa ja iho alkaa halkeilemaan. Tämä vaikutus vähenee, kun alkoholia sekoitetaan veden kanssa. 
Tuotteilla, jotka sisältävät runsaasti etanolia saa helposti aikaiseksi ikävän noidankehän. Levität ihollesi voidetta, koska iho on kuiva. Käyttämäsi voide sisältää alkoholia, joka kuivattaa ihoa entisestään ja lisäät taas voidetta kuivalle ihollesi...
Vastaus kysymykseen siitä, onko alkoholi haitallista iholle riippuu siitä, mitä alkoholia tuotteessa on käytetty ja kuinka vahvaa se on.
Ei ole mitään ongelmaa jos tuotteen alkoholipitoisuus on noin 5% tai vähemmän. Tämä määrä alkoholia, kun tuote levitetään iholle, ehtii haihtumaan jo levitys vaiheessa ja näin myös iho ei pääse kuivumaan. Mutta tämä määrä alkoholia riittää pitämään tuotteen steriilinä. Alkoholi on kuitenkin parempi säilöntäaine kuin kemialliset säilöntäaineet. Parabeenit esimerkiksi jäävät iholle koko päiväksi, josta ne myös imeytyvät elimistöön. 

"Hyvä" vastaan "paha"

On siis olemassa lukuisia eri alkoholeja. Yksi huonoimmista alkoholeista iholle on etanoli sillä se vahingoittaa ja kuivattaa ihoa. Usein kosmetiikkatuotteissa käytetään myös denaturoita alkoholia, joka on sekoitettu pehmittimiin (ftalaatit). Tämä ongelmallinen yhdistelmä saattaa kuitenkin joidenkin tutkimusten mukaan aiheuttaa hedelmättömyyttä ja laukaista diabeteksen. 
On myös olemassa niin kutsuttuja hyviä alkoholeja, näitä ovat muun muassa rasva ja vaha-alkoholit. Nämä alkoholit valmistetaan kasviosien sisältämistä rasvahapoista, eli uusiutuvista raaka-aineista. Ionittomassa muodossa olevat tensidit ovat myrkyttömiä, erittäin ihoystävällisiä, todella hyvin siedettyjä ja helposti biohajoavia (toisin kuin raakaöljystä saatavat tensidit) 
Rasva ja vaha-alkoholit ovat erittäin kosteuttavia ja ravitsevia iholle ja ne myös vähentävät ihoärsytyksiä. Yhtä esimerkillistä rasva-alkoholia saadaan kookoksesta. Tätä hyvää ainesosaa käytetäänkin kosmetiikkatuotteissa luonnollisena pehmittimenä tai sakeuttamisaineena. Sillä on ainoastaan yksi haittapuoli: sitä ei voida sekoittaa veden kanssa. Muita hyviä alkoholeja ovat esimerkiksi: behenyylialkoholi, cetearylalkoholi, setyylialkoholi, lanoliinialkoholi, stearyylialkoholi, ...

Johtopäätös

Kaikkia alkoholeja ei siis kannata tuomita. Paras tapa tutustua tuotteeseen on käydä läpi sen ainesosaluettelo. Luettelosta kannattaa tarkastaa millä sijalla alkoholi ainesoissa on ja mitä alkoholin lajiketta on käytetty. Jos alkoholi löytyy jo toiselta sijalta kannattaa herkkäihoisen valita ehkäpä joku toinen tuote. 

Termi "alkoholiton" ei kosmetiikkatuotteissa tarkoita välttämättä sitä, että tuotteessa ei olisi käytetty lainkaan alkoholia. Euroopassa kosmetiikkatuotteet saavat käyttää tätä nimitystä jos niissä ei ole käytetty niin sanottua huonoa, ihoa kuivattavaa alkoholia. Vaha- ja rasva-alkoholia saadaan käyttää kuitenkin uutteina ja liuottimina yms.