Zero Waste ja luonnonkosmetiikka

Zero Waste ja luonnonkosmetiikka

Zero Waste — se on elämää ilman jätteiden tuottamista, ainakin teoriassa. Käytännössä se ei nimittäin ole ihan niin yksinkertaista. 

5 periaatetta

Zero-Waste-liike perustuu viiteen periaatteeseen, joiden avulla jätteen tuottamista tulisi välttää niin pitkälle kuin mahdollista. Näitä periaatteita nimitetään myös viideksi R:ksi: 

Refuse: Tämä on tietoista jätteestä kieltätymistä. Tällä tarkoitetaan turhan pakkausmateriaalin ja vastaavan välttämistä, mutta myös ajattelematonta kuluttamista yleensä. Mitä vähemmän kulutamme (eli mitä enemmän kieltäydymme), sitä vähemmän täytyy tuottaa ja myöhemmin heittää pois. 

Reduce: Tässä on kyse turhan vähentämisestä. Kuinka paljon vaatteita omistamme, joita emme koskaan käytä? Ja tämä on vain yksi esimerkki. Kaikkien näiden lukemattomien turhien hyödykkeiden tuottaminen on vaatinut resursseja. Tarpeettomat tavarat saatetaan taas muiden käyttöön, myydään ja kierrätetään. Internetin ansiosta tämä on helppoa. Ja tietysti voimme myös lahjoittaa ne.

Reuse: Viime vuosina kulutusyhteiskunta on saavuttanut uusia, ennenkuulumattomia huipentumia. Kertakäyttötuotteet hyödyttävät kuitenkin vain yhtä ryhmää - nimittäin tuottajia, sillä ne takaavat katkeamattoman kulutuksen. Uudelleenkäytössä ostetaan tuotteita, joita voi käyttää useamman kerran tai jotka voidaan korjata. 

Recycle: Kaiken, mitä jää yli ensimmäisistä kolmesta R:stä huolimatta, tulisi ehdottomasti päätyä kierrätykseen, sillä se säästää resursseja. 

Rot: Tässä on yksinkertaisesti kyse kompostoinnista. Keittiöjätteistä saadaan arvokasta lannoitetta. 

Luonnonkosmetiikka — parempi ympäristölle?

Näitä samoja periaatteita voidaan käyttää myös luonnonkosmetiikkaan. Nimenomaan kosmetiikka tuottaa valtavasti muovijätettä, mutta myös yksittäisillä ainesosilla on merkitystä. Siksi luonnonkosmetiikka ei sisällä luonnolle haitallisia tai ongelmallisia aineita. Ja luonnonkosmetiikka ei sisällä mikromuovia. 

Mikromuovi — suuri ongelma

Mikromuoviksi sanotaan muovirakeita, joita löytyy monista tavanomaisista kosmetiikkatuotteista, kuten kuorinnoista ja hammastahnoista. Viemärien kautta nämä pienet muovipalat päätyvät ympäristöön, ja niiden häviäminen kestää vuosisatoja. Mikromuovi sisältää runsaasti pehmentäjiä ja ftalaatteja, jotka vaikuttavat hormonitoimintaan tai ovat jopa myrkyllisiä. Lisäksi mikromuovin pinnalle kertyy muita ympäristömyrkkyjä.  

Luontoon on joutunut jo niin paljon mikromuovia, että sitä esiintyy ravintoketjussa. Mikromuovia voi löytyä jopa juomavedestä! 

Tämä kehitys voidaan pysäyttää vain, jos vältämme tuotteita, jotka sisältävät mikromuovia. 

Muovipakkaukset — onko vaihtoehtoja?

Nykyään luonnonkosmetiikassa on tapahtunut suunnanmuutos. Monet valmistajat yrittävät välttää muovia niin pitkälle kuin mahdollista, tai tuotteisiin käytetään vaihtoehtoisia, biohajoavia pakkausratkaisuja. 

On myös jo olemassa tuotteita, jotka pärjäävät kokonaan ilman muovia, ja näitä tulee koko ajan lisää. Ecco Verdellä olemme luoneet oman kategorian muovittomille ja vähämuovisille tuotteille. Valikoimasta löytyy kaikkea saippuoista ja voiteista pesusaveen.  haben wir eine eigene Kategorie angelegt mit Produkten, die plastikfrei sind oder mit nur wenig Plastik auskommen — von Seifen über Cremen bis hin zu Wascherde. Tästä löydät tämän kategorian tuotteet.

Ja jollet löydä sopivia tuotteita muovin vähentämiskategoriasta, niin sitten voit valmistaa kosmetiikkaa itse ja näin välttää jätettä. Meiltä löydät myös runsaasti raaka-aineita itsetehtyä kosmetiikkaa varten.

Tässä on monia etuja:

  • vältät tarpeettomia pakkauksia
  • tuotteeseen tulee vain sitä, mitä itse haluat
  • valmistaminen on hauskaa

Yhteenveto

Vaikka muovittomien kosmetiikkatuotteiden valikoima kasvaa koko ajan, niitä ei vielä ole kovin runsaasti. Se tarkoittaa, että meidän on usein tehtävä kompromisseja (jos tuotteen olisi esim. oltava muoviton ja myös vegaaninen). Mutta myös huonoin kompromissi on aina parempi, kuin jos emme tekisi yhtään mitään.