Miten iho pysyy kauniina ja nuorena?

Miten iho pysyy kauniina ja nuorena?

Kaunista, hyvänväristä, tervettä, joustavaa ja rypytöntä ihoa ei saa ilmaiseksi. Vaikeinta on kuitenkin saada iho pysymään sellaisena myös ikääntyessämme. Jos kuitenkin teemme jotain asian hyväksi, mahdollisuudet saavuttaa tämä päämärä ovat hyvät. 

Mikä on kauniin ihon salaisuus? Kieltämättä perimällä on suuri merkitys. Sen lisäksi kyse on siitä, mitä iholleen tekee tai ei tee. Jokainen voi ottaa arjessa huomioon muutaman seikan, jotka auttavat saamaan hyvännäköisen ihon ja pitämään sen kauniina myös vanhetessa. 
 

Kaikenkattava ihonhoito - etenkin kasvoille

Perusteellinen ihonhoito on erittäin tärkeää kauniille iholle. 

Muista puhdistaa kasvot ennen nukkumaanmenoa. Voiteet, meikki, hiki jne. tukkivat ihohuokoset, ja iho ei pysty hengittämään. Näin muodostuu talia, bakteerit lisääntyvät, ja iho-ongelmia syntyy. Kuitenkaan pelkkä vesi ei riitä, sillä se ei irrota rasvaa. Saippua taas kuivattaa ihoa liikaa. Käytä siis erityistä kasvojenpuhdistustuotetta. 
Puhdistuksen jälkeen on suositeltavaa käyttää vielä kasvovettä ja mahdollisesti seerumia. Kaikki eivät tarvitse yövoidetta, varsinkaan jos iho on rasvoittuva ja taipuvainen tukkeumiin. Kuitenkin jos iho tuntuu kuivalta tai kiristävältä, tai jos iho alkaa ikääntyä, on hyvä käyttää yövoidetta. Myös 35 ikävuodesta alkaen tulisi käyttää ikääntyvälle iholle tarkoitettuja tuotteita, jotka uudistavat ihoa ja ehkäisevät ikääntymisen merkkejä. Voiteet tehoavat yöllä erityisen hyvin, koska silloin iho pystyy parhaiten vastaanottamaan vaikuttavia aineita. Myös ihon uusiutuminen ja solunjakautuminen ovat aktiivisimmillaan. Ikääntyvälle iholle, etenkin 50 ikävuoden jälkeen, on suositeltavaa käyttää seerumin jälkeen vielä ihoöljyä, ja sitten vasta yövoidetta. 
Päivävoide taas puolestaan suojaa kaikenikäistä ihoa päivän aikana kuivumiselta. 

Naamiot tekevät myöskin aina iholle hyvää. Varsinkin, jos ne on tarkoitettu juuri omalle ihotyypille. Ne antavat iholle nimittäin kaiken, mitä se tarvitsee, ja vaikutuksen näkee heti. Naamion vaikutusta voi tehostaa käyttämällä sitä saunan tai pitkän ja lämpimän suihkun jälkeen, kun ihohuokoset ovat lämpimästä höyrystä auki. Ennen naamiota iho voidaan myös kuoria. Säännölliset kuorinnat (kerran viikossa) auttavat pienentämään ihohuokosia, poistamaan mustapäitä ja kiihdyttämään verenkiertoa. Ne myös kirkastavat ihon väriä ja saavat kasvosi säteilemään. 

Hierontakin tekee hyvää iholle. Voit suorittaa tämän ennen meikkaamista hieromalla kasvoja runsaalla voiteella kolmen minuutin ajan pienin pyörivin liikkein. Tämän jälkeen poista ylimääräinen voide kasvopaperilla. 

Silloin tällöin on myös hyvä käydä kosmetologilla vaikka ihonpuhdistuksessa tai hoitamassa iho perusteellisesti. Luottokosmetologisi osaa antaa sinulle myös juuri omalle ihotyypillesi parhaat hoitovinkit. 

Juo paljon vettä

Ihmiskeho koostuu suureksi osaksi vedestä. Runsas vedenjuonti auttaa ihoa näyttämään hyvältä. Jos juot liian vähän, ihoon tulee kuivuusryppyjä. Parasta on aloittaa päivä heti aamulla lasillisella sitruunavettä. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa. 

Suojaa ihoasi UV-säteilyltä

Auringon UV-säteily saa ihon vanhenemaan. Pahimmassa tapauksessa iho vahingoittuu ja siitä voi saada ihosyövän. Siksi on äärimmäisen tärkeää suojata iho hyvin. Näin torjut ryppyjä sekä syöpää. Tähän tarkoitukseen sopivat kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet, tai päivävoiteet tai meikkivoiteet, joissa on UV-suoja. Muista myös välttää liiallista auringossa oleskelua ja käyttää suojaavia vaatteita ja päähinettä sekä aurinkolaseja.

Oikea ravinto

Syö paljon tuoreita hedelmiä ja kasviksia. Etenkin marjat, myös pakastetut, ovat erittäin hyviä. A-vitamiini edistää solujen jakautumista ja auttaa elastisten säikeiden muodostumisessa. Porkkanat, parsakaali, pinaatti ja kurpitsa ehkäisevät kuivaa ihoa. E- ja C-vitamiinin kiinteyttävät ominaisuudet hyödyttävät ihoa, etenkin sidekudoksia. 

Myrkynpoisto ja ennaltaehkäisy

Nikotiini ja muut tupakansavun haitalliset aineet saavat ihon vanhenemaan nopeasti. Kudokset ahtautuvat, verenkierto estyy, ja iho vaikuttaa harmaalta ja elottomalta. Tupakoitsijat näyttävätkin selvästi ikäistään vanhemmilta. Nuori, joka aloittaa polttamaan 15-vuotiaana, näyttää 20-vuotiaana jo viisi vuotta vanhemmalta. Myöhemmin 25-vuotiaana hänellä on 35-vuotiaan iho, ja 30-vuotiaana hän näyttää 45-vuotiaalta. Ikääntymisprosessi kiihtyy ajan myötä aina lisää. 50-vuotiaana iho on lopulta pilalla ja olisi aika saada uusi. Harmi vain, että sitä ei tule. 

Liika alkoholikaan ei ole hyväksi iholle, koska se poistaa kehosta vettä. Alkoholi kuivattaa ihoa, mikä haittaa sen kykyä huolehtia itsestään, ja näin syntyy kuivuusryppyjä.

Uni ja hyvä mieli

Riittävä uni pitää nuorena, koska unen aikana tapahtuu solujen uusiutumista. Säännöllinen uni auttaa siis pitämään ihon pidempään kimmoisana. Yövoiteet tukevat tätä uusiutumisprosessia vaikuttavien aineiden, kuten aminohappojen, gingkon, rohtopurasruohon ja vehnäproteiinin avulla. Levitä voidetta myös kaulalle ja dekolteelle. 

Myös psyykkinen tila heijastuu ihoon. Rentoudu siis säännöllisesti, ja pidä huoli siitä, että voit hyvin.