Auttaako oikeanlainen ravinto akneen?

Auttaako oikeanlainen ravinto akneen?

Aknea esiintyy yleensä teini-iässä, kun ihmiset muutenkin kamppailevat itsetuntonsa kanssa. Voisiko ravinto vaikuttaa aknen syntyyn tai sen hoitoon?

Mikä aiheuttaa aknen?

Suurimmalla osalla akne häviää teini-iän jälkeen tai kaksikymppisenä. Se voi kuitenkin joskus olla jatkuvaa tai jopa kehittyä joillekin ihmisille myös myöhemmällä iällä.

Tarkkaa syytä tähän ei ole vielä tiedossa. Ihotautilääkärit uskovat, että monilla tekijöillä, kuten geeneillä, hormoneilla, painolla, tulehduksilla sekä stressillä on merkitystä.

British Association for Dermatologists -yhdistys uskoo, että aknesta kärsivien henkilöiden ihon öljyä tuottavat rauhaset ovat erityisen herkkiä hormonoille ja niiden muutoksille. Muutosten seurauksena nämä rauhaset tuottavat ylimääräistä öljyä.

Lisäksi huokosia vuoraavat ihosolut eivät irtoa kunnolla, mikä aiheuttaa myöhemmin tukoksia follikkeleissa. Tämä samanaikaisesti öljyisten ja tukkeutuneiden huokosten ympäristö edistää aknebakteereiden muododstumista ja lisääntymistä.

Akneruokavalio - historia

Jo 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella tutkijat arvelivat, että ruokavalion ja aknen välillä saattaa olla yhteys. Tuolloin aknea edistävinä ruokina pidettiin jalosetuttuja rasvaisia ruokia, banaania, pähkinää, suklaata, sokeria, juustoa ja alkoholia.

Kuitenkin 1960-luvulla kahdessa hyvin tunnetussa tutkimuksessa ei löytynyt yhteyttä aknen ja syömistapojen välillä. Seurauksena oli oppikirjojen tarkistaminen. Ihotautilääkärien mielestä aknen ja ravinnon välinen yhteys oli epätieteellistä.

Nyt tiedetään kuitenkin, että nämä kaksi laaja-alaista tutkimusta sisälsivät joitain virheitä, jotka johtivat vääriin johtopäätöksiin. Kesti kauan, yli 40 vuotta, ennen kuin ravinnon ja aknen yhteyksiä ruvettiin tutkimaan uudelleen.

Uusimmat tutkimukset

Tutkijat aloittivat uudet tutkimukset aiheesta taas vuonna 2002. He huomasivat, että aknea ei esiinny lähes ollenkaan ei-länsimaisissa yhteuiskunnissa. Tutkijat päättelivät, että pelkät geenit eivät voi selittää näitä eroja yhteiskuntien välillä. Mukana oli oltava myös ympäristötekijöitä - ehkä ravinto.

Muut kuin länsimaiset yhteiskunnat syövät pääasiassa kasvipohjaisia, käsittelemättömiä ruokia, joilla on alhainen glykeeminen kuormitus. (Tässä on linkki tutkimukseen.)

Jos ravitsemuksella on merkitystä aknen esiintymisessä, se johtuu todennäköisesti tiettyjen ruokien kyvystä edistää monimutkaisia prosesseja, jotka aiheuttavat aknea. Toistaiseksi aknen ja ravitsemuksen kannalta oletetut oletukset koskevat maitotuotteita sekä muita vastaavien ruokien glykeemistä kuormitusta.

Seuraavassa artikkelissa tarkastelemme lähemmin näitä kahta teoriaa ja tutustumme toimenpiteisiin, jotka saattavat auttaa aknen ehkäisyssä ja torjunnassa.