Itseruskettavat - kaikki mitä sinun tulee tietää täydellisestä rusketusksesta ilman aurinkoa

Täydellinen rusketus mihin vuodenaikaan tahansa ei ole enää ongelma. Muutamia asioita on kuitenkin otettava huomioon itseruskettavia voiteita käytettäessä. Tässä muutama neuvo. 

Vahingoittaako itsestäänruskettavat voiteet ihoa?

Periaatteessa itseruskettavat voiteet ovat ihoystävällisin vaihtoehto rusketuksen saamiseksi. Useimmat tuotteet sisältävät joko DHA:ta tai erytruloosia tai molempien aineiden sekoitusta. Molemmat perustuvat sokerimolekyyleihin, jotka eivät ole haitallisia iholle. DHA:ta käytetään jopa makeutusaineena. DHA:n vaikutus iholla kestää noin muutaman tunnin, kun erytruloosin vaikutus taas kestää jopa muutamia päiviä.   

Vaikuttaako itseruskettavat voiteet kaikilla samalla lailla?

Ei! Ruskettavat ainesosat ovat sokerimolekyylejä, jotka reagoivat yhdessä proteiinien ja aminohappojen kanssa iholla. Noin 10-15% ihmisiltä puuttuvat nämä ainesosat iholta, näin ollen myös itseruskettavat voiteet eivät vaikuta heidän ihollaan. 

Mikä tuote on juuri minulle se oikea?

On olemassa lukuisia itseruskettavia tuotteita: lotinia, geeliä, voidetta, suihketta tai vaikkapa vaahtoa. Kaikki tuotteet toimivat periaatteessa ihan yhtä hyvin. Kokeile eri tuotteita ja valitse se mikä tuntuu itsestäsi helpoimmalta käyttää ja mikä näyttää myös ihollasi parhaimmalta. 

Mikä rusketusteho sopii minun ihotyypilleni?  

Jotta rusketuksesta ei tule liian tummaa ja liian luonnottoman näköistä kannattaa valita tuotteet huolellisesti. Käytä ainoastaan tuotteita, jotka ovat vain hieman tummempia kuin ihosi tämän hetkinen sävy. Jos olet epävarma valitse aina kevyempi sävy. Jos tuote on kuitenkin liian vaalea voit aina levittää sitä uuden kerroksen, tämä tehostaa tuotteen sävyä ihollasi.  
Jos kuitenkin olet valinnut liian tumman tuotteen sinun ei tarvitse heittää sitä pois. Voit sekoittaa sitä tavalliseen kasvovoiteeseen tai vartalovoiteeseen. Tällä tavalla myös itseruskettavan värin voimakkuus vähenee. 

Huomaathan, jos ihosi on heti käytön jälkeen hieman oranssi kertoo se, että ihosi happovaippa on häiriintynyt. Tarkista tällaisissa tapauksissa ihonhoitotuotteesi. Ehkäpä suihkugeelisi on liian aggressiivinen ihollesi. 

Ihon asianmukainen valmistelu

Ihanteellinen perusta mahdollisimman pitkäkestoiselle rusketukselle on tasainen, hyvä iho. Ennen itseruskettavan levitystä on tärkeää poistaa iholta kuolleet ihosolut, kovettumat jne. Iho olisi hyvä kuoria ennen tuotteen käyttöä. Mitä tasaisempi iho sitä tasaisempi on myös lopputulos. Älä unohda kyynärpäitä, polvia ja kantapäitä. Säärien tulisi olla sileät. Vahaus tai karvanpoisto olisi kuitenkin hyvä tehdä päivää ennen itseruskettavan käyttöä. Näin iholla on riittävyästi aikaa rauhoittua.

Riittävä kosteutus on kaiken avain

Tutkijat ovat havainneet mikä iho ottaa vastaan parhaiten väriä. Tulos on: Mitä kosteampi iho, sitä paremmin väriä iho pystyy vastaanottamaan. Kosteuta ihosi huolellisesti ennen itseruskettavan käyttöä. 

Älä kylve 

Älä ota pitkää kylpyä juuri ennen itseruskettavan levitystä. Ylin ihokerros on yleensä hieman turvonnut kylvyn jälkeen ja tämä saattaa aiheuttaa epätasaisen rusketuksen. 

Oikea käyttö

Noudata aina tuotteen ohjeita käytössä ja tuotteen levityksessä iholle. Esimerkiksi voiteet kannattaa levittää iholle pyörivin liikkein. Pese kädet ja puhdista kynnet huolellisesti tuotteen levityksen jälkeen. Voit myös käyttää kertakäyttöhanskoja. 

Anna tuotteen imeytyä kokonaan ihollesi. Tämä voi kestää jopa 30 minuuttia. Jos olet liian kärsimätön tuloksena saattaa olla tahroja vaatteissa joita saattaa olla hankala poistaa.

Kasvojen iho ei ole sama kuin vartalon iho

Kasvojen iho on paljon ohuempi ja herkempi kuin vartalon iho. Siksi vartalolle sopiva itseruskettava ei sovi kasvojen iholle. Kasvoille on omat tuotteet. Ole tarkkana kun levität itseruskettavaa hiusrajaan ja kulmakarvojen alueelle, ettei sävystä tule epätasainen. Muistathan myös, että vartalolle ja kasvoille tarkoitetut itseruskettavien tulisi olla saman sävyisiä. 

Onko itseruskettavilla tuotteilla mahdollista saada kestävä rusketus?

Itseruskettavat tuotteet sävyttävät ihon pintakerroksen. Tämä ihokerros kuitenkin uusiutuu jatkuvasti hilseilemällä, tämän vuoksi itseruskettavat pysyvät iholla ainoastaan 3-4 päivää. Tätä ajanjaksoa voidaan kuitenkin pidentää kuorimalla ja kosteuttamalla ihoa säännöllisesti. Jos haluat pysyvän rusketuksen tulee sinun käyttää itseruskettavia tuotteita säännöllisesti. 

Apua - rusketukseni on epätasainen! 

Usein suositellaan ihon kuorintaa jos itseruskettava ei ole levittäytynyt tasaisesti, mutta tämä ei ole kuitenkaan paras keino! Jo ennestään vaurioitunut iho vaurioituu kuorinnassa vieläkin enemmän. Tuloksena on siis epätasainen rusketus ja punoittava sekä ärtynyt iho. Paras keino välttää epätasaista lopputulosta on aloittaa erittäin kevyellä sävyllä ja pikkuhiljaa. Näin saat enemmän kokemusta tuotteesta ja sen sopivuudesta ihollesi. 

Suojaako itseruskettavat tuotteet UV-säteilyltä?

Ei. Vaikka itseruskettavat tuotteet antavatkin iholle kauniin ruskettuneen sävyn eivät ne anna suojaa UV-säteilyltä. Suojaathan ihosi aina UV-säteilyltä, kun oleilet auringossa pidempiä aikoja.