Parranajo: tasaista jälkeä

Sileää ihoa on tavoiteltu jo antiikin ajoista lähtien. Viime vuosien aikana pinnalle on noussut myös muutamia partatrendejä, mutta sileätä leukaa ne eivät ole vielä päihittäneet. Parranajoon on olemassa lukuisia oikeita tapoja, ja se voidaan ajaa myös lukuisilla eri tavoilla väärin.

Katsotaanpas hieman lukuja, saatat hämmästyä. Mies viettää keskimäärin 3000 tuntia elämästään partaa ajaen. Tänä aikana mies ajaa noin 800 metriä partakarvoja. 

Kun keskustellaan parranajosta miehet ovat viime vuosikymmenien aikana jakautuneet kahteen eri leiriin. Noin 60 % miehistä kannattavat märkäparranajoa. Se on perusteellisempi tapa ajaa parta kuin kuivana ajettu, tämä on ollut tiedossa jo vuosisatoja. Kuitenkin noin 40 % miehistä käyttää parranajoon partakonetta. Tähän on olemassa useita eri syitä, mukavuuden ja ajan säästämisen lisäksi mukaan tulevat myös terveydelliset näkökohdat, on paljon miehiä, jotka eivät siedä partavaahtoa. 

Mitä on otettava huomioon märkäajoa tehdessä

Kaikki alkaa huolellisesta kasvojen pesusta. Puhdistettu, rasvaton iho on paras lähtökohta parranajolle.  

Sitten parta saippuoidaan. Jokaisen kannattaa valita omalle ihotyypille parhaiten sopiva tuote. Olipa kyseessä sitten parranajovoide, geeli tai öljy, tärkeintä on tuotteen sopivuus iholle ja henkilökohtaiset mieltymykset. Partavaahtoa käytettäessä, levitä ainetta noin sormenpaksuuden verran kasvoille ja anna tuotteen vaikuttaa noin kolme minuuttia. Tärkeää partavaahtoa valitessa on, ettei vaahto hajoa kasvoille. Jos kasvoilla ei ole riittävsti kunnollista vaahtoa kasvaa myös loukkaantumisriski. Jos et saa riittävästi vaahtoa aikaiseksi voit ottaa avuksesi myös partasudin.

Terä ohjataan hieman painaen. Paremman lopputuloksen saat ajamalla parran sen kasvusuuntaa vasten. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa herkkäihoisille, sillä se saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. 

Partavesi on korvaamaton tuote. Parranajon jälkeen iho on ärsyyntynyt ja se tarvitsee hoitoa. Ilman partavettä ihossa tuntuu epämiellyttävää poltetta. Tähän poltteeseen saattaa olla lukuisia eri syitä. Yleisimpiä syitä ovat terän painaminen ihoa vasten liian kovaa, kertakäyttöterät tai partavaahdon väärät ainesosat. Jos haluat välttää tätä poltetta, aja parta aina sen kasvusuunnan mukaisesti.