Sopivan pohjustuksen etsintä: Ecco Verden pohjustusopas

Yleisin toive pohjustuksen suhteen on: haluaisin tuotteen, joka tekee ihosta tasaisen ja yhtenäisen, muttei kuitenkaan ole paksu kerros, joka näyttää naamiolta! Mikä ylipäänsä on pohjustus, ja miten löytää sopiva tuote - tässä koottuna paljon vinkkejä ja tietoa. 

Pohjustukset ja luonnonkosmetiikka  

Pohjustuksesta puhuttaessa käytetään usein myös sanaa meikkivoide. Tuotteita on kuitenkin joka lähtöön puutereista nestemäisiin voiteisiin. Yleisesti ottaen pohjustus on tuote, jolla kasvot pohjustetaan meikkausta varten ja joka silottaa ihon optisesti. Toisin kuin tavallisissa kosmetiikkatuotteissa, luonnonkosmetiikkapohjustuksissa ei saa olla silikoneja tai synteettisiä kalvonmuodostajia. Miellyttävän koostumuksen saamiseksi tuotteissa käytetäänkin esim. työstettyjä kasviperäisiä öljyjä, jotka tuntuvat iholla yhtä kevyiltä kuin silikoni. Luonnonkosmetiikan alalla myös puuteriset mineraalipohjustukset ovat erittäin suosittuja, koska ne sisältävät vain puhtaimpia ainesosia ja tuntuvat iholla täysin luonnollisilta. 

Pohjustusten koostumukset, peittävyys ja viimeistelyaste

Pohjustustuotteita on tarjolla monissa eri koostumuksissa: Klassiset, voidemaiset meikkivoiteet antavat iholle väriä ja samalla hoitoa. Nestemäiset meikkivoiteet ovat koostumukseltaan pikemminkin nestemäisiä, ja niitä ei tuskin tunne iholla. Mukaanotettavaksi käteviä ovat meikkipuuterit, joilla on kiinteä, mutta silti pehmeä koostumus. Puuterimaisella pohjustuksella tarkoitetaan useimmiten irtonaisia mineraalipohjustuksia. Tässä tuoteryhmässä värivalikoima on suurin, minkä vuoksi mineraalipohjustukset näyttävätkin iholla erittäin luonnollisilta. Muutama vuosi sitten tulivat BB Cream ja CC Cream -voiteet: ne ovat eräänlaisia sävytettyjä päivävoiteita, jotka on varustettu lisäominaisuuksilla, kuten aurinkosuojalla tai erityisillä vaikuttavilla aineilla.  

Suurimmalla osalla luonnonkosmetiikan pohjustuksista on kevyt tai keskivoimakas, joskus jopa voimakkaampi peittävyys. Puuteristen mineraalipohjustusten peittävyyttä on helppo lisätä, kun niitä levittää kerroksittain. Käsite Finish eli viimeistely määrittää, tekeekö pohjustus ihosta mattapintaisen (seka- ja rasvaiselle iholle) vai antaako se iholle elävöittävää hohtoa (kuivalle ja ikääntyneelle iholle). Tämän vaikutuksen vahvistamiseksi voidaan iholle levittää joko mattapintaista tai hohtavaa viimeistelypuuteria pohjustuksen päälle. 

Oikean värisävyn löytäminen

Pohjustuksen ei tulisi olla liian tumma, muttei myöskään vaikuttaa kalkkimaiselta kasvoilla. Parhaiten saat selville sävyn sopivuuden, kun laitat hieman tuotetta leukaluulle nähdäksesi onko meikatun ja meikkaamattoman ihon raja liian näkyvä. 

Hieman harjoittelemalla ja tuntemalla hyvin oma ihonväri on mahdollista löytää myös verkkokaupasta menestyksekkäästi sopiva pohjustuksen värisävy. Pohjustustuotteet on useimmiten jaettu moniin eri väriasteisiin ja vastaavasti kuvailtu. Erittäin vaaleaa ihoa, joka ei rusketu melkein ollenkaan, kutsutaan useimmiten nimellä  "Fair". Väriaste "Light" tarkoittaa vaaleaa ihonsävyä, joka saa auringossa hieman väriä. "Medium" on keskivaalea sävy, eli kevyesti ruskettunut keskieurooppalaisen tyyppinen iho. "Tan" taas on hyvin ruskettunut tai eteläeurooppalainen ihotyyppi. Vielä tummempi on sävy "Dark".

Vinkki: Useimmat meistä ovat talvella vaaleampia kuin kesällä. Hankkimalla samasta pohjustustuotteesta kaksi sävyä voit sekoittaa tarpeen mukaan ylimenokaudella juuri itsellesi sopivan värin. 

Oikean pohjustuksen valitsemisen helpottamiseksi tuotekuvauksissa mainitaan värisävyn lisäksi myös usein tuotteen pohjasävy, joka vastaa ihon pohjasävyä. Tässä tehdään ero vaalenpunasävyisen, viileän ihon pohjasävyn (johon hopeakorut sopivat paremmin) ja kellertävän lämpimän ihonsävyn (jonka kanssa kultakorut näyttävät parhaimmalta) välillä. Varsinkin Etelä-Euroopassa pohjasävy voi olla myös oliivinvihreä. Jos vaaleanpunaiset ja kellertävät osuudet ovat yhtä suuret ja tasapainossa, puhutaan neutraalista ihon pohjasävystä.  

Pohjustusten levitystekniikat

Ammattilaiset suosittelevat käyttämään pohjustuksen alla Primer-tuotetta, joka silottaa ihon pinnan. Myös hoitotuotteella voi olla vaikutusta siihen, miten hyvin pohjustus kiinnittyy. Myöskään pohjustuksen levittämiseen käytettyjen välineiden vaikutusta ei tulisi aliarvioida. Voidemaisen, nestemäisen tai kiinteän pohjustuksen levitykseen voidaan käyttää sormenpäitä, jolloin kehonlämpö tukee pohjustuksen sidosta ihon kanssa. Siveltimet auttavat kuitenkin levittämään pohjustuksen tasaisemmin. Ketkä haluavat, voivat myös käyttää meikkisientä ja levittää sen avulla pohjustuksen erityisen tiiviisti. 

Perussääntönä pätee, että pohjustustuotetta ei tulisi levittää heti suurta määrää suoraan kasvoille. On parempi laittaa pohjustusta ensin kämmenselälle ja siitä siveltimellä, sormenpäillä tai meikkisienellä pienissä osissa iholle, ja levittää kevyesti, ihoa painamatta. Päähuomio tulisi kiinnittää etenkin kohtiin, jotka punoittavat tai ovat epätasaisia.

Puuterimaiset mineraalipohjustukset levitetään tuuhealla siveltimellä, esim. Kabuki-siveltimellä tai sienellä. Koska tuotetta tarvitaan vain vähän, siveltimestä tulisi ehdottomasti kopauttaa ylimääräinen puuteri ennen kuin tuotetta levitetään suoraan kasvoille. Jos lopputulos on silti liian pölyävä, voit suihkauttaa kasvoille hieman kukkaisvettä tai vesisuihketta. 

Vinkki: iho vaikuttaa erityisen luonnolliselta, jos levität iholle ensin BB-voidetta tai kevyttä pohjustusta, ja sitten korjaat vain punoittavat kohdat Concealer-peitetuotteella tai peittävällä pohjustuksella. 

Pohjustukset jokaiselle ihotyypille ja joka vuodenaikaan

Kuivalle sekä ikääntyneelle iholle sopii parhaiten hoitava, voidemainen tai kiinteä pohjustus, tai myös  BB Cream ja CC Cream -tuotteet. Näiden ihotyyppien tulisi käyttää puuterimaisen pohjustuksen alla täyteläistä hoitovoidetta, tai sekoittaa hieman mineraalipohjustusta suoraan päivävoiteeseen. Sekaiholle ja rasvaiselle iholle ihanteellisia ovat puuteriset mineraalipohjustukset tai myös nestemäiset pohjustukset. Myös herkkä iho hyötyy puuteristen mineraalipohjustusten suppeana pidetyistä ainesosista.   

Vinkki: Iho tarvitsee talvella useimmiten enemmän rasvaa ja hoitoa, ja siksi on suositeltavaa käyttää silloin voidemaisia tai kiinteitä pohjustuksia. Kesällä iho tuottaa enemmän talia, ja silloin puuterinen pohjustus tuntuu paremmalta.