Mikä on oma ihotyyppini?

Mikä on oma ihotyyppini?

Oikeiden ihonhoitotuotteiden valinta riippuu oman ihotyypin tuntemisesta. Vain silloin ihoa voidaan hoitaa ihanteellisesti. Lue tästä lisää.

Jotta osaat valita ihollesi oikeat hoitotuotteet, sinun on tunnettava oma ihotyyppisi. Kun tiedät, mikä on ihosi rakenne ja mitä se tarvitsee, löydät sille juuri oikeat tuotteet.

Ihotyypit voidaan jakaa neljään suureen ryhmään. Katsotaan näitä ryhmiä hieman tarkemmin:

Normaali iho

Suurin osa meistä toivoisi itselleen tätä ihotyyppiä, mutta nimenomaan normaali iho on erittäin harvinainen. Jos normaalia ihoa silittää, se tuntuu kypsältä persikalta. Se on pehmeä, sileä, siinä on ohut karva, ja iho ei reagoi herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin. Kuumuus, aurinko tai kylmyys eivät haittaa sitä. Normaalissa ihossa ei ole läiskiä, hilseileviä kohtia, ja sen talintuotanto on tasapainoinen. Kosteustasapaino on hyvä, ihohuokoset ovat pienet, ja iholla on kevyt hohto eikä siinä ole epäpuhtauksia.

Tätä harvinaista ihotyyppiä on parasta hoitaa hellävaraisilla, suojaavilla tuotteilla, sillä ne säilyttävät tämän ihon kauneuden pisimpään.

Rasvoittuva iho.

Rasvaisella iholla on valitettavasti taipumus liialliseen talintuotantoon. Periaatteessa talintuotanto on tärkeää, ja se kosteuttaa ihoa ja pitää sen kimmoisana. Kuitenkin liiallinen rasva tukkii ihohuokoset, aiheuttaa finnejä, mustapäitä ja tulehduksia, jotka leviävät myös selkään ja dekolteen alueelle. Etenkin nuorilla, joiden hormonituotanto käy täysillä, iho rasvoittuu herkästi. Rasvaisen ihon huokoset ovat suurentuneet, ja se kiiltää voimakkaasti ja vaikuttaa rasvaiselta. Rasvaisen ihon etuna on, että se ei vanhene niin herkästi kuin kuiva iho.

Rasvaisen ihon hoitoon suositellaan etenkin supistavia, mattapinnan antavia, kevyitä ja suojaavia tuotteita.

Akne

Aknea esiintyy etenkin puberteetissa. Kyseessä on epämiellyttävä ihon muutos. Siitä pääsee vain puhdistamalla ihoa säännöllisesti ja määrätietoisesti, suojaamalla sitä ja hoitamalla tulehduksia lievittävillä tuotteilla ja tarkkailemalla ruokavaliota.

Tästä näet erityisesti akneen suositeltavat tuotteet.

Kuiva iho

Tämän tyypin erityispiirre on erittäin ohut, lähes läpinäkyvältä vaikuttava iho. Kuivan ihon ominaisuuksia ovat

  • taipumus couperosaan, eli katkeilleet ihon pintasuonet
  • osittainen hilseenmuodostus
  • kutina
  • kiristyksen tunne puuttivien lipidien takia
  • yleinen herkkyys.

Kuivan ihon ominaispiirre on etenkin rasvan ja kosteuden puuttuminen. Tämä vaikuttaa puolestaan ihon omaan suojaan, eli happosuojakerrokseen, minkä vuoksi iho kuivuu vielä voimakkaammin.

Tämä ihotyyppi on nuoruudessa kaunis, sillä siihen ei tule paljoakaan finnejä tai epäpuhtauksia. Vanhetessa kuivalla iholla on voimakas taipumus ryppyihin. Käytä siksi auringossa korkeaa suojakerrointa ehkäistäksesi ryppyjen muodostumista. Talvella pakkasvoiteet ovat suositeltavia. Jos iho on taipuvainen couperosaan, olisi hyvä välttää liiallista saunomista.

Runsaat hoitotuotteet estävät ihon kuivumisen. Kuivalle iholle on tärkeää aloittaa ajoissa huolellinen hoito. 35 ikävuoden jälkeen ihon ikääntyminen kiihtyy. Ryppyvoiteet ja aurinkotuotteet ovat kuivalle iholle hyväksi. Näin ehkäistään liiallista ryppyjenmuodostumista.

Sekaiho

Tämä iho on sekoitus rasvoittuvaa ja kuivaa ihoa. Etenkin T-alue on tästä hyvä esimerkki. Siihen kuuluvat otsa, nenä ja leuka. Iho on tällä alueella yleensä suurihuokoinen, kiiltelevä ja taipuvainen epäpuhtauksiin. Posket taas ovat kuivat ja osaksi herkät.

Tälle ihotyypille suositellaan erityisiä, erittäin hellävaraisia voiteita, jotka antavat iholle tarvittavaa kosteutta, mutteivät rasita keskialuetta.