Mitä aurinkosuojasta tulisi tietää?

Mitä aurinkosuojasta tulisi tietää?

Aurinkosuojakerroin 20, 30 vai jopa 50? Tarvitsenko UVA- vai UVB-suojaa vai molempia? Kuinka usein aurinkovoidetta tulisi levittää ja kuinka paljon?

Aurinosuoja on melko monimutkainen aihe ja se herättä paljon kysymyksiä. Auringolta suojautuminen on kuitenkin tärkeää, kaikkina vuodenaikoina.

Miksi aurinkosuoja on tärkeä?

Aurinko on yleisesti ottaen mahtava asia, se antaa meille lämpöä ja energiaa, parantaa mielialaa. Mutta se voi myös olla erityisen vaarallinen. Auringon kaksi eri säteilytyyppiä UVA- ja UVB-säteilyt saattavat vahingoittaa ihoamme. UVA-säteily vanhentaa ihoa. Se tunkeutuu pääasiassa verinahkaan eli dermikseen. Tämän vuoksi kaikki aurinkovoiteet joissa on UVA-suoja ovat erinomaisia Anti-aging-tuotteita. UVB-säteily puolestaan yltää ainoastaan ihon ylimpään kerrokseen ja on vastuussa auringonpolttamista.

Suojaako aurinkosuoja UVA- ja UVB-säteilyltä?

Hyvät aurinkovoiteet suojaavat ihoa molemmilta eri sätielytyypeiltä. EU:n sääntöjen mukaan UVA-suojan tulee olla vähintään kolmannes UVB-suojasta. Tarkasta pakkauksesta, että siellä on merkitty pieni ympyrä, jossa on teksti UVA.

Sinun tulisi ehdottomasti käyttää ainoastaan aurinkosuojatuotteita, jotka suojaavat sekä UVA- ja UVB-säteilyltä.

Minkä tyyppisiä aurinkosuojia on olemassa?

On olemassa lukuisia eri aurinkosuojia: Useimmat suojat ovat kemiallisia tai mineraalisia. Kemialliset suodattimet imeytyvät ihoon, näin ne pystyvät ihosta käsin suodattamaan UV-säteilyä. Kemiallset suodattimet eivät ole hyväksyttyjä luonnonkosmetiikassa. Kemialliset suodattimet ovat muun muassa erittäin haitallisia koralliriutoille sekä mereneläville, lisäksi ne saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Mineraaliset suodattimet puolestaan muodostavat suojaavan kerroksen iholle, josta ne heijastavat auringonsäteilyä pois iholta. Aiemmin tuotteet, jotka sisälsivät mineraalisia suodattimia, jättivät iholle valkoisen kerroksen. Nykyään on olemassa kuitenkin lukuisia tuotteita, jotka imeytyvät ihoon eivätkä jätä sille epämiellyttävää kalvoa. Joisain mienraalisista suodattimista löytyy myös nanopartikkeleita, jotka usein saavat kovaakin kritiikkia osakseen. Tässäkin tapauksessa on aina hyvä tarkastaa pakkauksesta sisältäköö tuote nanopartikkeleita.

Kuinka kauan voin oleilla auringossa aurinkosuojan kanssa?

Aika jonka vietät auringossa riippuu täysin ihotyypistäsi. Hyvin vaaleaihoiset ihmiset voivat olla ilman aurinkosuojaa noin 10 minuuttia täysin paahtavassa auringonpaisteessa. Aika kasvaa sitä mukaa mitä tummempi iho on. Henkilö, jolla on keskitumma iho, voi oleilla auringossa ilman suojaa noin 15 minuuttia ja tummaihoinen henkilö puolestaan 20 minuuttia.

Aurinkosuoja mahdollistaa tämän ajan tuplaantumisen. Jos henkilö jolla on keskitumma iho levittää iholleen aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 20 voi hän oleilla auringossa noin 5 tuntia. Luonnollisesti tähän aikaan vaikuttavat hikoilun määrä, käykö henkilö uimassa ja kuinka paljon voidetta lähtee iholta hiertymällä tässä ajassa. Nämä seikat lyhentävät suoja-aikaa. Aurinkovoidetta tulisikin levittää iholle lisää aina säännöllisin väliajoin.

Kuinka paljon aurinkovoidetta tulisi sitten käyttää?

Saavuttaaksesi täyden suojakertoimen tulisi voidetta levittää iholle runsaasti! Iholle tulisi levittää 2 mg voidetta jokaista ihon neliösenttimetriä kohti. Tämä tarkoittaa, että tarvitset koko vartalolle noin 30 ml voidetta. Jos levität voidetta iholle vain ohuelti on myös suojakerroin iholla vähäisempi. Hyvä nyrkkisääntö esimerkiksi kasvoille on: ota 1/3 teelusikallista aurinvoidetta ja olet hyvin suojattu auringolta.

Mikä suojakerroin on oikea juuri minulle?

Oikean suojakertoimen valitsimen riippuu monista eri asioista. Näihin kuuluvat muun muassa:

  • Ihotyyppi
  • Paikka
  • Vuoronkauden aika
  • Auringossa oleiluaika

Normaalioloissa tavallinen henkilö tulee toimeen suojakertoimilla 15-20. Jos olet erittäin vaaleaihoinen tai matkaat etelään, tulisi suojakertoimen olla jo 30. Luonnollisesti voit aina pelata varman päälle ja valita korkeamman suojakertoimen.

Kuinka voin suojautua auringolta?

Paras suoja, aurinkovoiteen lisäksi, on pitkähihaiset- ja lahkeiset vaatteet. Tällainen pukeutuminen saattaa varsinkin kuitenkin kesäaikaan olla melko lämmintä. Päähän olisi hyvä laittaa hattu ja silmät olisi hyvä suojata aurinkolaseilla. Lisäksi kello 11-15 välillä olisi hyvä pysytellä poissa auringosta. Ravinnosta olisi myös hyvä saada riittävästi antioksidantteja.

Minkälaisia luonnonkosmeetisia aurinkosuojia löytyy?

Luonnonkosmeettiset aurinkosuojat ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana. Nykyään luonnonkosmettisten aurinkosuojien ja ihonhoitotuotteiden valikoima on valtava. Perinteisten aurinkovoiteiden rinnalle on tullut suihkeita, geelejä, öljyjä ja maitoja. Eli kaikille löytyy varmasti juuri oikea tuote.