Voidaanko ryppyjä ehkäistä?

Jokainen meistä saa joskus ryppyjä. Sille ei voi mitään. Yksilöllistä on koska ja kuinka paljon ryppyjä tulee. Ja siihen voidaan hyvinkin vaikuttaa. 

Hyvät uutiset ensin: Ryppyjen muodostumista voidaan jarruttaa tai myös osaksi estää. Se vaatii kuitenkin aktiivisuutta. 

Kasvot muuttuvat ikääntyessä

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän kasvomme muuttuvat. Jokainen on saanut huomata tämän jo jollain tavalla. Jos tapaamme ihmisen, jota emme ole nähneet vuosikausiin, on ero selvästi näkyvä. Joskus jopa hätkähdyttävä. 

Tunnistamme ihmisen tietysti vielä, mutta huomaamme muutokset, jotka eivät enää sovi yhteen muistikuvamme kanssa.  

Nämä muutokset syntyvät ajan mittaa, sillä lihakset löystyvät. Mitä löysemmät lihakset, sitä suuremmat muutokset - eivätkä ne ole positiiviseen suuntaan.

Painovoima on armoton. Se vetää esim. suupielemme alaspäin. Joskus myöhemmin myös poskilihakset roikkuvat löysinä alaspäin. Ja tämä aiheuttaa valitettavasti ketjureaktion. Jos posket roikkuvat, nenästä huuliin menevä ura syvenee. Samaa tapahtuu otsan ja silmien kanssa.  

Mitä voimme konkreettisesti tehdä ryppyjä vastaan:

 • Jumppa: On hyvin mielenkiintoista, että treenaamme ja rasitamme kehoamme säännöllisesti, jottei se rappeudu ja jotta se pysyisi hyvännäköisenä. Kasvot taas saavat korkeintaan voidetta. Mutta se, mikä pätee kehoon, pätee myös kasvoihin. Säännöllinen jumppa pitää kasvot nuorina ja auttaa ehkäisemään ryppyjä.  
 • Hieronta: Jumpan jälkeen hieronta sopii kasvoille täydellisesti. Siihen on jopa olemassa erityisiä suteja ja harjoja. Nämä kiihdyttävät lymfakiertoa ja auttavat vähentämään silmäpusseja ja turvotusta.
 • Kuorinnat: Säännöllisesti käytettynä kuorinnat auttavat ihoa uudistusmisprosessissa, sillä vanhat, kuolleet ihosolut poistuvat hellävaraisesti. Myös lämmpittävät enstyymikuorinnat tekevät iholle hyvää.
 • Hoito: Tietenkin myös voiteet ja öljyt ovat tärkeitä. Etsi ihollesi hoitotuote, joka sopii omalle ihotyypillesi. 
 • Hymyily: Kun nauramme ja hymyilemme, se vaikuttaa painovoimaa vastaan. Poskemme vetäytyvät toiseen suuntaan, eli ylöspäin. Näin saatkin virallisesti luvan nauraa ja hymyillä säännöllisesti, ja näin tehdä aktiivisesti jotain ryppyjen ehkäisemiseksi. 
 • Irvistely: Vaikutus on samankaltainen kuin hymyilyllä ja naurulla, mutta monipuolisempi. Kun lihakset aktivoidaan, ne pysyvät kimmoisina. Väännä siis suutasi, nyrpistä nenää, puhalla posket täyteen ilmaa jne. Parasta on mennä silloin jonnekin, missä kukaan ei näe sinua, niin saat rauhassa harjoitella ilman kummaksuvia katseita.
 • Aurinkosuoja: Tärkein viimeiseksi, eikä sitä voi tarpeeksi painottaa: suojaa ihosi auringolta!  UVA-säteily on ennenaikaisen ihonvanhenemisen pääsyyllinen. Ultraviolettivalo ohentaa ihon ulointa kerrosta ja saa ihon vanhenemaan voimakkaasti. Suojaa ihoa myös UVB-säteilyltä, joka on vastuussa palamisesta ja pahimmassa tapauksessa ihosyövästä.
  Nykyään oletetaan, että UVA-säteily on vastuussa jopa 80 %:sti ihon vanhenemisesta. Se tunkeutuu syvälle ihoon ja vaurioittaa ajan mittaan sidekudossäikeitä.
  Älä siis aliarvioi auringon vaikutusta, ja suojaa itsesi. Äläkä myöskään käy liian usein solariumissa. Tässä esimerkki, joka havainnollistaa, miten äärimmäisen voimakas vaikutus auringolla voi olla ihoon. 

Pidä siis mielessäsi: hymyä huuleen!