Aurinkosuoja ei ole välttämättä aina aurinkosuoja

Kaikki aurinkosuojat eivät ole samanlaisia. Aurinkosuojat sisältävät muun muassa useita eri suodattimia. Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin aurinkosuojista.  

Mitä eroa on sertifioidulla luonnonkosmetiikan aurinkosuojalla ja tavallisella aurinkosuojalla? 

Suurin ero on valostabilaattoreissa tai UV-suodattimessa, joka suojaa ihoa haitalliselta UV-säteilyltä. Sertifioiduissa luonnonkosmetiikkatuotteissa suodattimina käytetään mineraalisia ja kasviperäisiä suodattimia, kun taas tavanomaisissa tuotteissa käytetään kemiallisia suodattimia.  

Kuinka erilaiset suodattimet vaikuttavat?

Mineraalisia UV-suodattimia saadaan mineraalipigmenteistä. Ne heijastavat auringonvaloa kuin peili. Näin mahdollisimman vähän UV-säteilyä pääsee iholle. Aurinkosuojat joissa on mineraalisia suodattimia antavat suojan heti levityksen jälkeen. Kasviperäiset filtterit ovat arvokkaita, tiivistettyjä öljyjä, jotka imevät vaarallisen säteilyn korkean antioksidanttipitoisuuden avulla. Kemialliset suodattimet puolestaan imeytyvät ihoon. Ihossa kemialliset suodattimet muuttavat UV-säteilyn infrapunasäteilyksi, eli lämmöksi. Tällaiset tuotteet vaikuttavat iholla noin 30 minuuttia levityksen jälkeen. 
 

Miksi kemiallisten suodattimien kanssa tulisi olla varovainen?

Kemialliset suodattimet ovat valitettavasti hieman ongelmallisia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne vaikuttavat elimistössä hormonien tapaan. Näin ollen se saattaa vaikuttaa ihon omaan herkkään hormonitoimintaan. Joissain tapauksissa kemialliset suodattimet saattavat aiheuttaa myös allergiaa. Lisäksi ne myös tuhoavat herkkää koralliriuttaa. Esimerkiksi tämän vuoksi useilla rannoilla Australiassa ja Yhdysvalloissa on kiellettyä käyttää aurinkosuojatuotteita, jotka sisältävät kemiallisia suodattimia.  

Mitä eroa on UVA- ja UVB-suojilla?

UVA- ja UVB-säteilyn erottaa toisistaan aallonpituudet. UVA-säteiden aallon pituudet ovat pitkiä ja UVB-säteiden puolestaan lyhyitä. Pitkäaaltoinen UVA-säteily tunkeutuu syvälle ihoon ja on vastuussa ihon ikääntymisen merkeistä. UVB-säteily imeytyy lähes kokonaan ihon uloimpiin kerroksiin ja aiheuttaa ihon punoittamista ja auringonpolttamia ja näin ollen se saattaa johtaa myös ihosyöpään. Toisaalta myös UVB-säteily on vastuussa D-vitamiinnin muodosumisessa ihosoluissa. Euroopassa aurinkosuojatuotteiden tulisi suojata ihoa molemmilta säteilyiltä. Pakkauksessa on erikseen merkintä, kun tuote täyttää nämä vaatimukset (pieni ympyrä, jossa on teksi UVA). Paras aurinkosuoja tuote on siis sellainen, joka suojaa UVA- ja UVB-säteilyltä. 

Mitä suojakerrointa minun tulisi käyttää?

Mikään tuote ei tarjoa 100% suojaa. Tuotteen suojakerroin kertoo, kuinka kauan tuote antaa iholle suojaa. Se on siis tietynlainen kerroin. Esimerkiksi tuote, jossa on SK 6, tarkoittaa että ihon punoittamiseen kuluu 6 kertaa pidempi aika verratuna siihen, että tuotetta ei käytettäisi lainkaan. On erittäin tärkeää levittää aurinkosuojaa riittävän usein ja säännöllisesti. Lisäksi ihoa kannattaa suojata vaatetuksella tai oleilemalla varjoisissa paikoissa mahdollisuuksien mukaan. 
 

Aurinkosuojan käyttö kannattaa aloittaa aina korkeista suojista ja vähentää sitä pikkuhiljaa. Kesän kuluessa voi suojakerrointa vaihtaa matalampiin suojakertoimiin. Suomessa riittävät yleensä aurinkosuojat joissa on matalmapi suojakerroin. Voimakkaassa auringossa tarvitaan luonnollisesti parempi suoja.