"Nikkelitestattu" -merkintä luonnonkosmetiikassa – mitä se tarkoittaa?

"Nikkelitestattu" -merkintä luonnonkosmetiikassa – mitä se tarkoittaa?

Monissa Ecco Verden tuotteissa on merkintä "nikkelitestattu" tai "Nickel tested". Tämä tarkoittaa, että tuotteiden nikkelipitoisuus on testattu ja että nikkeliallergikot voivat käyttää niitä huoletta. Näissä tuotteissa on nikkeliä korkeintaan jääminä hyvin vähäisiä määriä (vähemmän kuin 0,00001 %), ja näin allergisia reaktioita ei tulisi tulla. Tätä pientä mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea 100-prosenttisesti pois.

Monet ihmiset kärsivät maailmanlaajuisesti nikkeliallergiasta. Allergikoille on tärkeää välttää nikkeliä sisältäviä tuotteita niin hyvin kuin mahdollista. Mutta miten nikkeliallergia näkyy? Tässä on tietoa oireista ja syistä.

Nikkeli metallina

Nikkeli on hopeanvalkoinen, kiiltävä metalli. Se kuuluu alkuaineiden luetteloon ja on tärkeä metalliseosten osa. Siksi nikkeliä käytetään yleisesti teräksen jalostuksessa ja teollisuudessa. Nikkelillä jalostetut metallit ovat kovempia ja ruosteenkestävämpiä.

Nikkeliä esiintyy myös luonnollisena ainesosana kasveissa. Se on välttämätöntä kasvien aineenvaihdunnalle ja myös meille ihmisille elintärkeä hivenaine. Aikuisen keskimääräinen päivittäinen nikkelintarve on 0,2 - 0,5 mg. Saamme tämän määrän normaalisti ravinnosta.

Nikkeliallergia

Nikkeliallergia on kehon allerginen reaktio, kun se joutuu kosketuksiin nikkelin kanssa. Immuunijärjestelmä luokittelee silloin kehoon tulevat nikkeli-ionit virheellisesti haitallisiksi, mistä johtuu liiallinen puolustusreaktio.

Nikkeliallergian oireet ilmaantuvat useimmissa tapauksissa 12-72 tunnin kuluessa, ja ne rajoittuvat alueelle, joka on ollut kosketuksessa nikkelin kanssa. Nikkelin joutuminen kehoon tapahtuu pääasiassa suoran ihokontaktin kautta. Esimerkiksi rihkamakoruissa on usein nikkeliä. Ihon hien pH-arvo on hapan, ja se irrottaa nikkeli-ionit metallista, jotka sitten pääsevät esteettä ihoon ja kehoon. Reaktioita voi myös tulla runsaasti nikkeliä sisältävien ruokien syömisen jälkeen. Nikkeliallergia kuuluu näin ollen samalla sekä kosketus- että ruoka-allergioihin.

Maailmanlaajuisesti n. 8 % kaikista ihmisistä kärsii nikkeliallergiasta. Teollisuusmaissa allergia on yleisempää kuin kehitysmaissa, sillä altistuminen teollisuusmaissa on korkeampaa nikkeliä sisältävien valmisteiden myötä. Herkistymisaste on maiden kesken kuitenkin voimakkaasti eroava. USA:ssa 35-40 % väestöstä kärsii nikkeliallergiasta, mutta Ranskassa luku on 14 %.

Syyt

Nikkeli on hivenaineena ihmisille elintärkeä. Mutta jos annos on liian suuri, keho reagoi allergialla. Tätä edeltää kuitenkin aina herkistyminen. Kukaan ei siis ole syntyessään nikkeliallergikko. Allergia syntyy aina vasta intensiivisestä kontaktista metallin kanssa.

Metalliseosten osana nikkeliä on lähes kaikissa metalliesineissä. Todella nikkelitön on vain titaani. Sitä löytyy koruista (halvoista ja kalliista), kotitalousesineistä aina puhelimiin. Ratkaisevaa ei kuitenkaan ole nikkelin pitoisuus, vaan sen vapautuminen esineestä. Seuraavat tekijät edistävät nikkeli-ionien vapautumista:

 • säilöntäaineet
 • hapot
 • hiki
 • korkeat lämpötilat

Nikkeliä esiintyy lähes kaikissa elintarvikkeissa. Pääsääntöisesti kasviperäisissä tuotteissa on kuitenkin enemmän nikkeliä kuin eläinperäisissä tuotteissa. Toisin kuin ihon kautta tapahtuvan imeytymisen tapauksessa, missä vapautumisaste on ratkaisevaa, elintarvikkeissa tärkeää on todellinen nikkelipitoisuus.

Myös ruoanlaittoastian valinnassa tulisi olla tarkkaavainen. Voimakkaasti happamat ruoat, kuten esim. hapankaali tai tomaattikastike voivat irrottaa nikkeli-ioneja metallista, jotka sitten joutuvat ruokaan. Näin myös turvalliset ruoat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Tietyt tekijät voivat nostaa allergian puhkeamisriskiä. Ihon luonnollista suojakerrosta heikentävät tekijät edistävät riskiä. Näitä ovat esimerkiksi:

 • bakteerit
 • kemikaalit
 • tulehdukset
 • UV-säteily

Oireet

Nikkeliallergian yleisin oire on allerginen ihoekseema. Sitä esiintyy useimmiten:

 • käsissä ja sormissa -> sormuksista, ovenkahvoista ja näppäimistöistä
 • navan alueella -> housujen napista, vyön soljesta, lävistyksistä
 • ranteissa -> rannerenkaista tai rannekelloista
 • korvissa -> silmälasinsangoista, korvakoruista …
 • suuontelossa -> hammasraudoista tai -proteeseista
 • kainaloissa -> ravinnosta saaduista nikkeli-ioneista, jotka poistuvat kehosta hikirauhasten kautta

Ihoekseema ilmenee punoituksena, kutinana tai turvotuksena. Myös märkiviä rakkoja tai finnejä voi esiintyä.

Jos epäilet kärsiväsi nikkeliallergiasta, sinun tulisi teettää allergiatesti ja kysyä lääkärin neuvoa, mitä tuotteita sinun olisi vältettävä.

Meidän valikoimastamme löydät lukuisia turvallisia, nikkelitestattuja tuotteita.

Orgaaniset luonnontuotteet eivät yleensä sisällä nikkeliä, ja jos sitä kuitenkin on jossain meikkituotteessa, sen pitoisuus on niin alhainen, että sitä voidaan pitää harmittomana. Kaikki luonnontuotteet ovat hyvin siedettyjä, etenkin erityisesti allergikoille ja herkkäihoisille suunnatut, kuten esimerkiksi Pai-merkin tuotteet.

Pidä myös silmällä tuotteiden BDIH-merkintää, sillä tämän sinetin tuotteet eivät käytä ainesosia, jotka sisältävät mineraaliöljyjä. Näin on hyvin epätodennäköistä, että nämä tuotteet sisältäisivät nikkeliä.

Turvallisuussyistä on suositeltavaa testata tuotteita ensin ostamalla mini- tai matkakokoisia pakkauksia nähdäksesi miten ihosi reagoi. Voit myös testata tuotetta ennen käyttöä levittämällä sitä huomaamattomalle ihoalueelle.