Unen tärkeys ihon terveydelle

Unen tärkeys ihon terveydelle

Hyvä ja syvä uni voi vaikuttaa suoraan ihon terveyteen, sen säteilyvoimaan ja tasaisuuteen. Vähäisestä unesta kärsivät, yliväsyneet henkilöt tuottavat kehossaan enemmän stressihormoni kortisolia. Kohonneet kortisolipitoisuudet voivat johtaa kehossa lisääntyneeseen stressiin ja tulehduksiin, jotka vaikuttavat ihomme laatuun.

Terveen, kauniin ihon ja hyvän, syvän unen puutteen välinen yhteys voi kuitenkin olla noidankehä. Tämä pätee etenkin, jos kärsit sairauksista, kuten atooppisesta ihottumasta tai ekseemasta, sillä näissä tapauksissa voi olla, että raavit itseäsi nukkuessasi.

Huono unen laatu on nykyään tunnustettu yhdeksi mahdollisesti ihon vaikeisiin tulehdussairauksiin johtavaksi tekijäksi. Tämä taas johtaa lisääntyneeseen kutinaan, joka haittaa unen laatua. Syntyy noidankehä, jossa unen ja ihon laatu huononevat enenevässä määrin, koska tekijät vahvistavat toinen toisiaan. Päinvastoin hyvät unet ja terve iho voivat edistää toisiaan. Riittävä uni voi auttaa kehoa puhdistamaan ihoa, minkä ansiosta uni ja ihon terveys paranevat.

Etkö ole vielä aivan vakuuttunut? Tässä on kuusi syytä, miksi liian vähäinen uni haittaa ihon terveyttä sekä yleistä terveyttä:

 1. Liian vähäinen uni pahentaa olemassa olevia iho-ongelmia.
  Iholle tulee voimakkaampia tulehdusreaktioita, jotka ilmenevät aknen tiheämpänä puhkeamisena, ihon herkkyyden lisääntymisenä, lisääntyneenä kosketusallergiana ja useammin ilmenevänä ärsytysihottumana. Useammin toistuvat sairaudet tarkoittavat useammin toistuvia hoitoja ja lisävaivaa.
 2. Liian vähäinen uni haittaa ihosi luonnollista kauneutta.
  Kehon kohonneet tulehdusarvot johtavat kollageenin ja hyaluronhapon lisääntyneeseen häviämiseen. Nämä ovat aineita, jotka pitävät ihon hehkuvana, säteilevänä ja elastisena.
 3. Liian vähäinen uni pahentaa immuunipuolustukseen liittyviä iho-ongelmia.
  Kehon kohonneet tulehdusarvot haittaavat kehon kykyä säädellä immuunijärjestelmää. Tämä johtaa tiheämpään sairastumiseen sekä myös immuunikykyyn liittyvien ihosairauksien, kuten atooppisen ihottuman tai psoriasiksen lisääntyneeseen puhkeamiseen. Psoriasis ei ole vain ihosairaus, vaan se on myös merkki kohonneista tulehdusarvoista.
 4. Riittämätön uni haittaa kauneutta.
  Nukkuessamme kehomme tasoittaa nestetasapainonsa. Iho pystyy ottamaan päivän mittaan menetettyä kosteutta takaisin. Liika vesi taas kuljetetaan pois. Huono tai riittämätön uni johtaan huonoon nestetalouteen, mikä taas edistää silmäpusseja ja tummia silmänalusia, kuivaa ihoa ja ryppyjä.
 5. Riittämätön uni kiihdyttää vahnenemisprosessia.
  Syvän unen aikana kasvuhormoninen pitoisuus nousee. Ne korjaavat vaurioituneita soluja. Ilman näitä syvän unen vaiheita tällaiset solut eivät korjaannu, ja siksi ajan mittaan pieniä vaurioita voi kertyä. Ne näkyvät ihon vanhenemisen merkkeinä.
 6. Riittämätön uni edistää painonnousua.
  Hyvät unet auttavat myös pitämään painon kurissa, mikä myös tekee ihollemme hyvää. Riittävä uni pitää näläntunteen normaalina. Hyvin nukkuneena sinun ei tee niin paljon mieli naposteltavia ja makeaa.

Vinkkejä hyvän unen saamiseksi

Tässä vielä muutama vinkki, miten saat nukuttua hyvin ja pidettyä myös huolta ihosi kauneudesta:

 • Älä syö illalla liian raskaita aterioita.
 • Juo päivän mittaan paljon vettä, mutta älä enää myöhään illalla.
 • Nuku pimeässä, viileässä huoneessa lämpimän peiton kanssa.
 • Poista makuuhuoneesta kaikki sähköiset laitteet (paitsi mahdollisesti herätyskelloa).
 • Käytä hengittäviä puuvillalakanoita ja pese niitä säännöllisesti välttääksesi pölypunkkien ja bakteerien kerääntymisen.
 • Älä käytä voimakashajusteisia pesuaineita, sillä nämä hajusteet voivat ärsyttää ihoa.

Yhteenveto

Kauneusunien käsite ei ole mikään vanha klishee. Uni auttaa pitämään ihon kauniina ja säteilevänä. Nuku tarpeeksi, ihosi kiittää sinua.

Saadaksesi kauneusunistasi kaiken irti, on suositeltavaa hoitaa ihoa yön aikana yövoiteella, joka ravitsee, kosteuttaa ja hoitaa mahdollisia ikääntymisen merkkejä. Yöllä iho vastaanottaa hoitavat aineet erityisen hyvin.