Tee-se-itse-luonnonkosmetiikka

Tämä trendi saa yhä enemmän kannattajia: itsetehdyt, luonnolliset kosmetiikkatuotteet. Mitä sinun tulisi ottaa huomioon:

Ne, jotka haluavat olla täysin varmoja, valmistavat kosmetiikkatuotteensa itse. Silloin voi olla aina 100 %:n varma, mitä tuotteet sisältävät ja mistä raaka-aineet ovat peräisin. 

Do-It-Yourself-kosmetiikan trendi starttasi jo muutama vuosi sitten, mutta etenkin viime aikoina se on saanut kunnolla tuulta siipiensä alle. Yhä enemmän kuluttajia sekoittaa itse omat kuorintansa, deodoranttinsa ja voiteensa. 

Itsetehdyn trendi 

Mutta miksi niin monet valmistavat kosmetiikkansa itse? Tämä saattaa johtua siitä, että olemme niin paljon tekemisissä digitalisoidun maailman kanssa, ja tässä ihmiset saavat tunteen että ovat luoneet jotain konkreettista, käsinkosketeltavaa ja tuntuvaa itse. Monet kaipaavat käsityötä, sitä että saa tuntea tehneensä jotain luovaa itse omin käsin. 

Lisäksi kulutuksen arvomaailma on muuttumassa ja ympäristöystävällisyys ja resurssien säästäminen ovat tärkeässä osassa. Siksi myös itse valmistaminen on suosiossa. 

Edut ja varovaisuus

Nykyään kaikkia moderneja ihon-, vartalon- ja hiustenhoitotuotteita voidaan valmistaa kotona. Siinä on monia etuja, mutta muutamia asioita tulisi kuitenkin ottaa huomioon ja varoa:  

Edut

 • Edullisempaa
  Pääpiirteissään tee-se-itse-kosmetiikka on edullisempaa kuin muut ostettavat tuotteet.
 • Vähemmän jätettä
  Koska purkkeja ja astioita voidaan käyttää uudelleen, syntyy vähemmän jätettä. Näin teet ympärisöteon. 
 • Hauskuus
  Kosmetiikan valmistaminen itse on hauskaa. 

Asioita, joita tulisi ottaa huomioon

 • Hygienia
  Tämä on kaikkein tärkein asia, jos tekee kosmetiikkansa itse. Kaikkien astioiden ja tarvikkeiden tulee olla aina täysin puhtaita, muutoin epäpuhtaudet pääsevät nopeasti tuotteeseen. Ja koska keinotekoisia tai luonnollisia säilöntäaineita ei käytetä, voi likainen työskentely aiheuttaa infektioita.
 • Säilyvyys
  Koska tee-se-itse-kosmetiikkaan käytetään vain tuoreita ainesosia, tuotteiden säilyvyys on hyvin rajallista. Parasta on ottaa lähtökohdaksi nopeiten pilaantuva ainesosa. 
 • Allergiat
  Kaikki eivät siedä kaikkia aineita. Esimerkiksi periaatteessa hyvin hoitava kamomilla saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille iho-ongelmia. Jos et ole varma, siedätkö jotain tiettyä ainetta, on aina mahdollista saada ihoärsytystä. 

Nyt kun tunnemme DIY-kosmetiikan edut ja haitat, esittelemme vielä kaksi helppoa reseptiä. Näin voit itse kokeilla, olisiko tee-se-itse-kosmetiikka sinulle hyvä vaihtoehto. Raaka-aineet itsetehtyä kosmetiikkaa varten löydät täältä.

Deodoranttivoide

Tässä on resepti päivittäiseen käyttöön sopivaa deodoranttivoidetta varten.  

Ainesosat:

30 g sheavoita

10 g rypälesiemenöljyä 

3 tl maissitärkkelystä

3 tl alunakivijauhetta

5 tippaa eteeristä teepuuöljyä

5 tippaa eteeristä laventeliöljyä

Valmistus:

 1. Sulata sheavoi ja rypälesiemenöljy vesihauteessa. 
 2. Sekoita tehosekoittimella maissitärkkelys ja alunakivijauhe keskenään. 
 3. Kun sheavoi on sulanut ja sekoittunut hyvin rypälekivijauheeseen, lisää tämä juokseva sekoitus maissitärkkelys-kivijauhe-seokseen. 
 4. Sekoita kaikki huolella.
 5. Anna massan jäähtyä ja sekoita siihen lopuksi eteeriset öljyt. 


Käyttö:

Levitä aamuisin tarpeen mukaan. 

Silmäripsiä vahvistava öljy

Tämä resepti vahvistaa ripsiä luonnollisesti ja ainoastaan kolmella aineella.

Ainesosat:

70 % risiiniöljyä

25 % arganöljyä 

5 % E-vitamiinia

Valmistus:

 1. Tämä silmäripsien vahvistaja on helppo valmistaa. Punnitse ainesosat oikeassa suhteessa, sekoita keskenään ja täytä kaikki pieneen pulloon. 
 2. Sekoitusta voidaan käyttää heti. 
 3. Tärkeää: pidä huolta äärimmäisestä puhtaudesta työskennellessäsi!

Käyttö:

Parasta on käyttää vanhaa ja pestyä ripsivärin levitysharjaa ja levittää sen avulla aine suoraan ripsiin. Vaihtoehtoisesti voit ottaa pienen määrän ainetta vanulapulle ja painella varovasti suljetuin silmin ripsiin. Ainetta voidaan käyttää myös kulmakarvoihin.

Parasta tulosta varten ainetta tulisi käyttää ennen nukkumaanmenoa ainakin kahden viikon ajan yhtäjakoisesti.