Luonnollista apua nukahtamiseen

Luonnollista apua nukahtamiseen

Kaikki unesta

Riittävä uni on paras keino tuntea itsesi päivittäin energiseksi ja samalla tasapainoiseksi ja rentoutuneeksi. Helpommin sanottu kuin tehty. Varmasti tiedät, miltä tuntuu maata valveilla sängyssä tai herätä keskellä yötä rauhallisten unien sijaan. Kiireinen arkemme ja tauoton viihde sekä työ johtavat usein epäsäännölliseen rytmiin, joka stressaa kehoamme. Liikaa keinotekoista valoa, epäterveellinen ruokavalio ja liian vähän liikuntaa ovat tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa yöuniimme.

Miksi uni on niin tärkeää?

Sillä aikaa kun nukumme rentoutuneina, kehomme tekee huippusuorituksia ja hoitaa joka yö elintärkeitä tehtäviä. Se:

  • korjaa vaurioituneita soluja
  • vahvistaa immuunijärjestelmäämme
  • palautuu päivän aktiviteeteista
  • lataa akkumme

Onko minulla uniongelmia, jos heräilen öisin?

Evoluutio on ehdollistanut meidät heräilemään öisin. Se on täysin luonnollista. Jos näin käy, rentoudu ja yritä saada taas unen päästä kiinni. Meditaatio on tehokas keino vaimentaa rauhattomat ajatukset, jotka pyörivät mielessä. Näin rentoudut.

Kuinka paljon unta tarvitsen?

Tämä riippuu eri tekijöistä, kuten persoonasta, iästä ja siitä, mihin aikaan perheessä yleensä mennään nukkumaan. Tarvitsemme keskimäärin 7-8 tuntia unta yössä. Jotkut tarvitsevat vähemmän, jotkut enemmän. Huomaat itse, mikä sinulle riittää siitä, kuinka virkeänä heräät aamulla.

Milloin on hyvä nukkumaanmenoaika?

Monet uskovat, että on parempi mennä aikaisin nukkumaan saadakeen nukuttua kunnolla. Vielä tärkeämpää on kuitenkin säännöllisyys. Yritä nukahtaa joka päivä samaan aikaan. Vinkki: vähennä ajattelua vaativaa työtä illalla. Yritä olla tekemättä töitä ja hoitamatta hallinnollisia arkiasioita. Jätä tekstiviestit ja sähköpostit rauhaan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Suo mielellesi tauko. Viestit voivat odottaa ja pystyt muotoilemaan ne paljon paremmin, kun et ole niin väsynyt.

Onko minun pidettävä kiinni tiukoista säännöistä pystyäkseni nukkumaan hyvin?

Ei, ei oikeastaan. Nukahtamisrutiinin pitäisi olla sellainen asia, josta nautit. Valitse itsellesi pieniä tapoja, jotka auttavat rauhoittamaan kehosi ja mielesi ennen nukkumaanmenoa. Kokeile lämmintä kylpyä luonnollisilla yrteillä, tai nauti kupillinen yrttiteetä. Vähennä melua ja sähköisiä medioita minimiin ja himmenä valoa tunti ennen nukkumaanmenoa. Mitä vähemmän pelkäät, ettet nukahda, sitä parempi.

Luonnollisia yrttejä hyvää unta varten

Rentouttava yrttijuoma voi olla hyvä täydennys iltarutiiniisi. Lämmin juoma illalla tuo mukavaa oloa ja yrtit auttavat nukahtamaan. monet luonnolliset yrtit ja kasvit on tunnettu jo vuosisatojen ajan unta ja sisäistä rauhaa edistävistä ominaisuuksistaan.

Laventeli

Laventeli sisältää korkean pitoisuuden eteerisä öljyjä, jotka tuoksuvat ihanalta ja jotka sopivat myös iltajuomaan. Laventelin eteeristä öljyä voidaan myös hengittää tai levittää iholle.

Kamomillankukat

Myös kamomillankukinnot sisältävät iltaan sopivia eteerisiä öljyjä. Kamomillateetä on käytetty perinteisesti hyvänyönjuomana, joka rentouttaa kehon ja mielen.

Kaura

Pieni lautasellinen kaurapuuroa tunti ennen nukkumaanmenoa on hyvä idea. Kansanparannuksessa kaurahiutaleita on pidetty jo aina virkistävän yöunen edistäjinä.

Rohtovirmajuuri eli valeriaana

Valeriaanaa on käytetty jo vuosituhansia. Vielä tänäkin päivänä sitä arvostetaan sen huomattavien ominaisuuksien vuoksi. Rohtovirmajuuri onkin yksi lempiyrteistämme illaksi. Myös kissat rakastavat sen tuoksua ja sillä on samankaltainen vaikutus kuin kissanmintulla.

Muskotti

Tämä lämmittävä mauste tunnetaan perinteisessä indonesialaisessa sekä myös läntisessä rohtoparannuksessa arvostettuna iltayrttinä.

Kaneli

Kanelilla on pehmeä, lämmittävä ja makea maku täysin ilman sokeria. Sirottele kanelia iltapuuroosi ja anna rauhan vallata mielesi.

Ashwagandha

Ashwagandha on nykyään käytetty kasvi, joka on tunnettu jo vuosituhansia ayurvedisessä lääkinnässä. Tämä juuri kuuluu adaptogeeneihin. Adaptogeeni tulee latinan "adaptare" -sanasta ja tarkoitaa "sopeutumista". Kasvit, joilla on adaptogeenisiä ominaisuuksia, voivat auttaa rasittaviin elämäntilanteisiin sopeutumisessa.