Hunaja - parantava ihmelääke

Hunajaa on käytetty parantavana lääkkeenä ja kauneudenhoitotuotteena jo kauan. Mutta mihin hunajan teho oikein perustuu?

Hunajan valmistaminen ei ole helppoa. Yhden hunajakilon valmistamiseen täytyy yhden mehiläisen lentää seitsemän kertaa maapallon ympäri. Mutta se on ehdottomasti kaiken vaivan arvoista. Mehiläiset käyttävät hunajaa ravintona ja energianlähteenä, varsinkin talvella ja huonolla säällä. Myös ihmisille hunaja toimii energianlähteenä, mutta hunajalla on myös muita myönteisiä vaikutuksia.

Hunajaa on käytetty muinaisessa Egyptissä ja Afrikassa, mutta myös viikingit valmistivat hunajasta simaa, joka auttoi taisteluissa ärhäköitäkin bakteereita vastaan. Hunajasta ja vedestä valmistettu alkoholipitoinen juoma teki nauttijastaan kuolemattoman ja antoi hänelle terveyttä. Lundin yliopiston tutkijoiden mukaan jälkimmäinen väittämä ei ole pelkkä uskomus.

Lukemattomat tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet sen mikä on tiedetty jo vuosisatoja: Hunajan tehokkuus tukee kehon luonnollista paranemisprosessia.

Hunajasta on moneksi

Hunaja estää bakteerien kasvua, sillä siinä on lukuisia erilaisia antibakteerisia aineosia, kuten defensin-1-proteiinia. Lisäksi hunaja sisältää glukoosi-oksidaasientsyymiä, joka veteen laimennettuna tuottaa vetyperoksidia. Hunajassa on myös muita terveellisisä aineosisa, kuten kalsiumia, rautaa ja magnesiumia, jotka vahvistavat immuunijärjestelmäämme. Hunajassa on myös ihoa suojaavia ja hoitavia entsyymejä, kasvihappoja ja lihasten palautumista edistäviä aineita.

Pääosa hunajasta on rypäle- ja hedelmäsokereita sekä vettä. Bakteereita tappavien aineiden määrä ja laatu vaihtelee sen mukaan mistä kukista se on valmistettu. Kotimaisista kukkalaaduista tehokkaimmiksi on havaittu horsma, kanerva, tattari, puolukka ja lakka.

Hunajaa voidaankin käyttää yskän ja flunssan hoitoon, haavojen hoitoon, siitepölyn siedätykseen ja kauneudenhoitoon.

Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa, eli parantaa vastustuskykyä. Jos kuitenkin käy niin, että flunssa pääsee yllättämään on hunaja paras lääke kurkkukipuun ja yskään. Hunajaa voi myös sipaista pienille palovammoille tai haavoille. Lisäksi huuliherpeksen hoitoon hunaja on oiva apu, kunhan malttaa olla nuolematta huulia.

Hunaja kirkastaa ja ravitsee ihoa. Lukuisat kosmetiikkatuotteet sisältävät hunajaa tai meheiläsivahaa, mutta hunajaa voi käyttää ihan sellaisenaankin vaikkapa ihon kuorijana. Helpon hunaja-sokerikuorinnan voit valmistaa 2 ruokalusikalllisesta hunajaa ja yhdestä teelusikallisesta sokeria. Sekoita ainekset keskenään ja hiero seos puhdistetulle iholle. Hiero kasvojasi kevyin, pyörivin liikkein, kunnes sokeri on sulanut. Huuhtele kasvot viileällä vedellä. Hunaja heleyttää ja kosteuttaa ihoa ja sokeri poistaa iholta nesteitä. Iholla hunaja edistää paranemista, rauhoittaa ja ehkäisee tulehduksia. Shampoissa hunajalla on päänahkaa rauhoittava vaikutus.

Ecco Verdeltä löytyy lukuisia tuotteita joissa on käytetty hunajaa.