Hilsettä - mikä avuksi?

Hilse ei näytä hyvältä, ja siitä on usein vaikea päästä eroon. Silti on olemassa keinoja, jotka auttavat. 

Hilse on kuolleita ihosoluja, jotka keho poistaa. Normaalisti ne ovat näkymättömiä. Jos niitä kuitenkin esiintyy enemmän, ne näkyvät paremmin kuin hyvin. Eikä se ole miellyttävää katseltavaa. 

Hilsettä muodostuu, kun päänahan tasapaino järkkyy. Jokaisen hoidon tarkoituksena onkin säädellä ja harmonisoida päänahkaa, jotta se pystyy taas toimimaan normaalisti. 

Ihanteellinen hoito riippuu myös hilseen syistä. Niitä voi olla monia. Kuiva päänahka aiheuttaa kuivaa, valkoista hilsettä. Syynä siihen voi olla kuiva huoneilma, etenkin talvella, kun tiloja lämmitetään usein liikaa.

Myös mikro-organismit, kuten bakteerit ja sienet voivat aiheuttaa hilsettä. Ne ravitsevat itseään talirauhasten rasvalla, mikä johtaa siihen, että ne lisääntyvät entisestään. 

Lisäksi terveysongelmat, sairaudet tai myös lääkkeiden sivuvaikutukset voivat aiheuttaa hilsettä. Tällaisessa tapauksessa on parasta kääntyä lääkärin puoleen. 

Hilsettä on monta laatua. Talirauhasten alitoiminnan seurauksena syntyy kuivaa hilsettä. Liikatoiminnassa taas hilse ja hiukset ovat rasvaiset. Liikatoimintaan voi myös liittyä päänahan sarveutumista. Seurauksena on rasvaiset hiusten juuret ja päänahan tulehdukset. 

Mitä voin tehdä käytännössä?

Ensimmäiseksi on tärkeää huolehtia terveellisestä ruokavaliosta, joka on tasapainoinen ja sisältää runsaasti ravinteita. Jo pelkästään näin hilsettä voidaan usein vähentää.

Useat shampoot auttavat myös erittäin hyvin. Luonnolliset shampoot ovat tässä parhaita, koska ne eivät sisällä terveydelle haitallisia kemikaaleja. Tavalliset, aggressiiviset shampoot voivat ärsyttää päänahkaa, mikä taas johtaa lisääntyneeseen rasvan ja hilseen tuotantoon. Tästä voi syntyä harmillinen noidankehä. 

Kun vaihdat tavallisen shampoon luonnonkosmetiikkatuotteeseen, voi kestää pari viikkoa, kunnes päänahka on tottunut siihen. Jollet siis heti näe tuloksia, se on normaalia. Luonnolliset ainesosat vaikuttavat eri tavalla kuin kemikaalit, minkä vuoksi muutokset eivät tapahdu yön yli. 

Lisäksi monilla on tunne, että heidän hiuksensa tuntuvat erilaisilta tai rasvaisimmilta. Se johtuu siitä, että tavalliset shampoot poistavat kaiken rasvan päänahasta ja hiuksista. Talirauhaset tuottavat nopeasti paljon uutta rasvaa. Luonnolliset shampoot poistavat myös rasvaa, mutta eivät niin voimakkaasti ja aggressiivisesti. Kestää jonkin aikaa, kunes talirauhaset ovat sopeutuneet siihen. 

Vaihtoehtona shampoolle voit myös käyttää savea. Tämä savi poistaa vain vähän rasvaa, mutta puhdistaa perusteellisesti ja säätelee talirauhasia luonnollisesti.