Mikromuovi - tuplavaara

Muovi rasittaa ainesosillaan ympäristöämme ja se on haitallista myös ihmisille ja eläimille. Mitä pienempiä muoviosat ovat, sitä varaallisempia ne ovat. Niin sanottu mikromuovi, jota käytetään pääasiassa kosmetiikkaan, päätyy tällä hetkellä myös ravintoketjuumme. Vaikutukset ihmisiin ja eläimiin ovat edelleen täysin selvittämättä. 

Mikrohiukkastermiä käytettään silloin, kun hiukkasen koko on pienempi kuin viisi millimetriä. Mikromuovia käytetään nykyään eniten kosmetiikkatuotteissa, esimerkiksi granulaattina tai sidosaineena kuorintavoiteissa, hammastahnoissa, suihkugeeleissä, meikeissä.... Mikromuovin käyttöä ei tarvitse merkitä tuotteeseen. Kuluttajan on siis vaikea saada selville, jos tuote sisältää näitä aineita. 

Mikromuovin lisäksi kosmetiikkateollisuudessa käytetään lisäksi myös toissijaista mikromuovia. Tämä toissijainen mikromuovi syntyy pääasiassa suurten roskasaarien hajotessa meressä. Aaltojen ja auringon aiheuttama sään muuttuminen saa suuria muovipaloja hajoamaan ja irtoamaan.

Syntymistapaa lukuun ottamatta näillä kahdella mikromuovityypeillä ei ole eroja, Molemmat jäävät mereen vuosisadoiksi. Muovi itsessään sisältää lukuisia ftalaatteja ja pehemennysaineita, jotka voivat olla hormonaalisesti aktiivisia, myrkyllisiä ja syöpää aiheuttavia. Ikään kuin tässä ei olisi vielä tarpeeksi, pienet muovinpalaset toimivat kuin magneetteina ympäristömyrkyille. Muovinpalasien yläpinnalla myös lukuisat muut ainesosat rikastuvat. Nämä myrkkykonsentraatiot muoviosissa ovat jopa sata kertaa suurempia kuin ympäröivässä vedessä. 

Käytännössä maan päällä ei ole enää ainoatakaan paikkaa jossa mikromuovi ei näkyisi, se on myös tullut ravointoketjuumme. Pienet merenelävät luulevat pieniä muovinpalasia ruoaksi ja syövät niitä. Toksiinit eivät kulkeudu kehosta ulos vaan kerääntyvät eläinten rasvakudokseen. Nämä pienet eläimet joutuvat isompien eläinten ruoaksi ja näin mikromuovi päätyy myös elintarvikkeisiimme. Mikromuovia ei esiinny pelkästään kalassa. Tällä hetkellä sitä esiintyy myös maidossa, hunajassa, oluessa, ja sitä on havaittu jopa juomavedessä.

Syyt siihen, miksi tämäntyyppistä muovia käytetään kosmetiikassa, ovat yksinkertaisia. Mikromuovi on erittäin monipuolinen tuote ja edullinen. Nykyään on olemassa jo biohajoavia vaihtoehtoja, esimerkiksi pähkinöiden kuoret, rypäleiden siemenet tai kivennäisaineet, kuten suola, savi tai liitu.

Jos haluat osaltasi vähentää mikromuovikuormitusta, on syytä kiinnittää huomiota kosmetiikkatuotteiden valintaan. Luonnonkosmetiikassa mikromuovia ei käytetä.  Lisäksi mikromuovinkäyttöä voi vähentää välttämällä muovijätettä tai hävittämällä se asianmukaisesti kierrättämällä.