Urheilu ja ihonhoito

Urheilu ja ihonhoito

Urheilu on terveellistä, mutta se saattaa myös rasittaa ihoa. Tässä muutama vinkki välttääksesi pahimmat ihovauriot. 

Urheilu on tärkeää ja terveellistä ja se tekee myös hyvää iholle. Urheilun aikana iho saa lisähappea, joka parantaa verenkiertoa ja kiinteyttää. Urheilu saattaa kuitenkin aiheuttaa myös ärsytystä iholla. Syitä on monia, mutta asiaan voidaan kuitenkin vaikuttaa. 

Miksi ärsytystä esiintyy?

Urheilun aikana iho hikoilee. Hiessä on lukuisia mineraaleja ja suoloja, joita iho kuitenkin tarvitsisi. Ihosta tulee näin herkempi. Lisäksi hiki on elimistön jätettä. Jos iho ei pysty kunnolla poistamaan tätä jätettä, saattaa esiintyä myös ihoärsytystä.

Myös eri urheilulajit saattavat aiheuttaa ärsytystä. Pidemmillä juoksulenkeillä kitka saattaa ärsyttää nännien aluetta ja kainaloita. Uidessa taas kloorivesi ärsyttää ihoa ja myös aurinko vaikuttaa ihon kuntoon. 

Ihonhoito ennen urheilua ja urheilun jälkeen

  • Ennen uintia iho olisi hyvä rasvata. Voide suojaa ihoa kloorilta ja ehkäisee ärsytystä.  

  • Oletpa sitten juoksemassa tai pyöräilemässä iho tulisi aina suojata asianmukaisesti vuodenajasta riippuen. Talvella ihoa suojaa rasvaiset voiteet. Kesällä taas aurinkovoide on oikea valinta. Muistathan, että puuvillaiset urheiluvaatteet suojaavat vain vähän UV-säteilyltä. Lisäaurinkosuoja on siis tarpeen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää toiminnallisia urheiluvaatteita ja varmistaa ihon optimaalisen tuuletuksen.

Paras ihonhoito urheilun jälkeen

  • Tärkeää on määritellä oma ihotyyppi ja käyttää asianmukaisia tuotteita. 

  • Haalea vesi suihkussa on parasta urheilun jälkeen. Liian kuuma vesi poistaa iholta rasvaa, kun taas liian kylmä vesi on iholle liian voimakasta ja iho alkaa hikoilla uudelleen. Haalean suihkun jälkeen verenkiertoa voi kuitenkin elvyttää lyhyellä kylmällä suihkulla. 

  • Pese itsesi huolellisesti suihkussa. Pelkkä vesi ei aina riitä poistamaan kaikkia haitallisia jäämiä iholta. Erityisesti klooria on hankalaa poistaa pelkästään vedellä. Käytä iholle pesuainetta jonka pH-arvo on 5,5. Tämä arvo vastaa ihon omaa pH-arvoa. Ethän kuitenkaan käy pesulla liian usein, ettei ihon luonnollinen happovaippa heikenny. 

  • Kuivaa iho hyvin. Vesi haihtuu iholta ja samalla iholta poistuu myös kosteutta. 

  • Juo runsaasti vettä urheilusuorituksen jälkeen. 

  • Täydellinen ihonhoitotuote urheilusuorituksen jälkeen on Aloe vera geeli. Se kosteuttaa ihoa tehokkaasti, hoitaa ihoa jättämättä sitä rasvaiseksi ja hoitaa ihoa erinomaisesti auringossa oleilun jälkeen.