Sheavoi - aarre ja siunaus iholle ja tulonlähde Afrikan naisille

tiistaina, 13. joulukuuta 2016

Sheavoi - aarre ja siunaus iholle ja tulonlähde Afrikan naisille

Sheavoita käytetään monissa kosmetiikkatuotteissa, koska sillä on ylivoimaisia ihoahoitavia ominaisuuksia. Suurin osa sheavoista tuotetaan Afrikassa vielä edelleen käsivoimin. Siellä se on paljon enemmän kuin vain ihonhoitotuote. 

Sheavoi on yksi parhaista tuotteista iholle. Monet jo tietävätkin tämän. Mutta vain harvat tietävät, mistä tämä tehokas ihonhoitotuote on peräisin. Sheavoi saadaan karitepuun hedelmistä raskaan käsityön tuloksena. 

Tämä puu kasvaa trooppisessa Afrikassa Senegalista Ugandaan ulottuvalla alueella, minkä vuoksi tätä osaa kutsutaankin joskus sheavyöksi (Shea-Belt). Tällä alueella naiset keräävät karitepuun hedelmien siemenet ja erottelevat siitä arvokkaan sheavoin. Puut kasvavat edelleen villeinä. Usein sheavoita kutsutaan myös "naisten kullaksi", ja se tuotetaan perinteisellä menetelmällä käsin ja vaatii shea-naisilta paljon vaivannäköä. 

Miten sheavoi tuotetaan?

Karitepuun siementen eli pähkinöien tie sheavoiksi on pitkä. Ensin puun hedelmien siemenet kerätään käsin ja levitetään kuivumaan. Sitten ne kuumennetaan ja kuivataan uudelleen auringossa, ja lopuksi siementen kuoret poistetaan ja sisus hienonnetaan. 

Sitten alkaa varsinainen voin tuotanto. Siementen sisus kuivatetan vielä kertaalleen. Sitten ne paahdetaan tulella, ja paahtamisen kestosta riippuu voin lopullinen väri. Kaikki valkoisesta keltaiseen ja jopa mustaan on mahdollista. 

Pähkinöiden sisus jauhetaan vielä kertaalleen, ja sitten kaikki sekoitetaan veteen. Siitä syntyvä massa survotaan käsin ja sitten vielä puristetaan. 

Näin saatu rasvaemulsio keitetään, jotta loppu vesi haihtuu. Sitten vielä kuuma voi suodatetaan puuvillakankaan avulla. Kun voi on jäähtynyt, se on valmista, vaikkakin vientiin tarkoitettu voi usein vielä jalostetaan. Siinä väriaineet poistetaan ja näin saadaan hajuton, valkoinen voi. 

Sheavoin vaikutukset

Shea-Belt-alueella on tunnettu karitepuun hedelmien positiiviset ominaisuudet jo tuhansia vuosia. Sheavoin terapeuttisia ominaisuuksia ovat mm.:

  • rentouttaa rasittunutta, ärsyyntynyttä ja punoittavaa ihoa
  • rauhoittaa ihoa
  • silottaa ihoa
  • voimakkaat rasvatasapainon palauttavat ominaisuudet

Afrikassa sheaa ei käytetä pelkästään ihonhoitoon. Puu ja sen tuotteet ovat afrikkalaisten seurana kehdosta hautaan. Puun kaikki osat (lehdet, hedelmät, pihka, kaarna...) hyödynnetään. Öljyä käytetään ruoanlaittoon, pihka on luonnollinen liima ja myös pidetty purukumi, ja vointuotannon ylijäämillä kiinnitetään mökkien osia ja paikkaillaan seinien halkeamia. Lisäksi sheavoita käytetään myös perinteisessä afrikkalaisessa lääkinnässä. Se on siis monipuolinen kasvi, joka muodostaa afrikkalaisille usein elämän perustan. 

Paikallista tukea

Monet luonnonkosmetiikkavalmistajat tukevat shea-alueen naisten osuuskuntia. Yksi näistä on Farfalla. Tämä sveitsiläinen yritys tukee osuuskuntia Burkina Fasossa. Farfalla lahjoittaa osan tuotosta parantaakseen paikallisten ihmisten elinoloja. Myös projekteja tuetaan, kuten esim. kaivojen tai myllyjen rakentamista. 

Resepti itsetehtyä huulibalsamia varten

Puhdas sheavoi on myös kaikille itsetehtyä kosmetiikkaa harrastaville oikea aarre. Kiinteä, hajuton voi sopii mainiosti eri salvojen ja balsamien perustaksi hoitamaan halkeilevaa ja kuivaa ihoa. 

Talvella huulet joutuvat kestämään kovia sääoloja. Silloin tarvitaan runsasta hoitoa. Tässä annamme reseptin, miten voit valmistaa itse aivan helposti uudistavan huulibalsamin. 

Ainesosat

  • 7 g sheavoita
  • 3 g jojobaöljyä
  • 2 g tyrnimarjan hedelmälihaöljyä
  • 1 tippa eteeristä melissaöljyä (10 %)

Valmistus

  1. Laita jojobaöljy lasiin ja lämmitä se varovasti vesihöyryllä astiassa kattilan päällä.
  2. Lisää sheavoi öljyyn ja anna sen sulaa. Huomio: älä päästä seosta kuumenemaan liikaa. Ota lasi tarvittaessa heti ulos astiasta kattilan päältä ja sekoita seosta säännöllisesti. 
  3. Kun aineet ovat sekoittuneet hyvin, anna massan jäähtyä hetken.
  4. Lisää nyt seokseen tyrnin hedelmälihaöljy ja yksi tippa eteeristä melissaöljyä. Sekoita hyvin.
  5. Täytä seos lopuksi purkkiin ja anna jäähtyä.