Oikea hampaidenhoito

Oikea hampaidenhoito

Hiljattain vietetty hampaidenhoidon viikko on hyvä syy katsoa, mitä oikealla hampaidenhoidolla tarkoitetaan.

Hampaidenhoidossa ei ole oikotietä, jos haluaa kauniit ja terveet hampaat. Siihen vaaditaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Lisäksi tarvitaan oikeat välineet:  

  • hammasharja
  • hammastahna
  • hammaslanka
  • suuvesi

Aina ei jaksaisi, mutta huolellisuus kannattaa, sillä niin takaat itsellesi kauniit, hoidetut ja etenkin terveet hampaat ja vahvat ikenet.

Oikea puhdistustekniikka

Parhaatkaan välineet eivät auta, jos tekniikka on väärä. Siksi olemme koonneet tähän lyhyet ohjeet. Luultavasti et edes tarvitse niitä, mutta ehkä ne vähän virkistävät muistia.

  • Perussääntö on: harjaa aina punaisesta valkoiseen päin. Se tarkoitaa ikenistä hampaaseen. Älä ikinä hankaa vaakasuunnassa. 
  • Harjaa systemaattisesti, ja tee se aina samassa järjestyksessä. Muutoin voit unohtaa muutaman hampaan ja toisia tulee harjattua useamman kerran.
  • Älä paina liian kovaa. Se voi aiheuttaa haittoja. Ikenet voivat vetäytyä ja juuret tulevat näkyviin. Se voi myös vahingoittaa hammaskiillettä.
  • Harjaa hampaita aina vähintään kaksi minuuttia ja pidä huoli, että puhdistat ulko- ja sisälpuolet sekä purupinnat. 
  • Harjaa hampaat kaksi-kolme kertaa päivässä. Vain säännöllisesti suoritettu puhdistus poistaa mahdollisen plakin. 
  • Käytä säännöllisesti hammaslankaa. Näin hammasvälit puhdistuvat kunnolla. Paraskaan hammasharja ei nimittäin pääse sinne asti.  

Riittävätkö tavalliset hammasharjat vai tarvitsenko sähköisen?

Tätä kysytään usein. Ja vastaus on kyllä, ne riittävät. Tavallisellakin harjalla saat puhdistettua hampaasi tarpeeksi hyvin. Tietysti sähköharja on tehokkaampi, muttei välttämätön. 

Minkälaista hammastahnaa tulisi käyttää?

Hammastahnaa käytetään vahvistamaan hammasharjan puhdistavaa vaikutusta. Se auttaa poistamaan bakteereja sisältävää plakkia.

Luonnonkosmeettisissa hammastahnoissa ei ole lainkaan ongelmallisia, haitallisia aineita. Niissä ei sallita PEG-yhdisteitä, natriumlauryylisulfaattia, triklosania tai muita haitallisia kemikaaleja. 

Se, että saako hammastahna sisältää fluoria, on nykyään jo melkein riidan aihe. Tieteellisen tutkimuksen viimeisimmän tiedon mukaan fluori on edelleen tärkein tekijä karieksen torjunnassa. Tästä syystä saksalainen Ökotest-lehti antoikin kaikille fluoria sisältämättömille tahnoille riittämättömän arvosanan.  

Silti monet vannovat fluorittomien hammastahnojen nimeen. Korkeina annoksina fluori voi nimittäin aiheuttaa terveyshaittoja. Fluorihammastahnat eivät kuitenkaan ole tämänhetkisen tiedon mukaan vaarallisia. Vasta, jos joku söisi suurempia määriä hammastahnaa jatkuvasti vuosien ajan, voisi tulla ongelmia.

Se, että valitsetko hammastahnan ilman fluoria vai fluorilla, on oma päätöksesi. Joka tapauksessa me EccoVerdellä tarjoamme molempia vaihtoehtoja. 

Tutustu tästä hammashoitotuotteidemme valikoimaan.