Kuinka luonnonkosmetiikalla yritetään huiputtaa

Kuinka luonnonkosmetiikalla yritetään huiputtaa

Kaikki vihreä ei ole oikeasti ekologista

Luonnolliset ainesosat ovat muodissa, mutta valitettavasti myös Greenwashing. Luonnollisia ainesosia kehutaan yhä useammin ja monet sertifikaatit lupaavat vihreää, puhdasta omaatuntoa. Sertifiointiin, ainesosaluetteloon ja pakkauksiin kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti - sillä kaikki vihreä ei ole hyväksi sinulle ja luonnolle.

Demeter vastaan luomu

Demeteriä pidetään maailman vanhimpana ja tiukimpana luomusertifikaattina. Perinteisistä luomusertifikaateista poiketen biodynaamisten tuotteiden sinetti ei koske ainoastaan raaka-aineita, vaan myös sertifioi käsittelyn ja pakkaamisen. Toisin kuin monissa luomkosmetiikkatuotteissa, tavanomaiset ainesosat eivät ole sallittuja. Vähintään 90 % käytetyistä raaka-aineista on täytettävä Demeter-kriteerit ja loput 10 % on oltava vähintään luomua. Sitä vastoin monet tuotteet kutsuvat itseään luomuksi, jos vain yksi ainesosa on luonnonmukaisesti tuotettua, kaikki muut voivat olla peräisin tavanomaisesta tuotannosta. Monet logot – vegaanisista mikromuovittomiin – on tarkoitettu luomaan vihreää omaatuntoa, mutta ne ovat usein tarkoituksella petollisia.

Mitä tuotteet eivät sisällä

Vähintään yhtä tärkeää kuin ainesosat on se, mitä hoitotuotteet eivät sisällä. Usein kriittisiä aineita käytetään myös luonnonkosmetiikassa, jotta tuotteet voitaisiin valmistaa halvemmalla tai että ne saadaan vaahtoamaan tai tuoksumaan paremmalta. Kritiikki ulottuu terveydellisistä näkökohdista, kuten ihosuojan vaurioitumisesta mineraaliöljyjohdannaisten tai ärsyttävien tuoksujen takia ekologisiin seikkoihin, kuten sademetsien tuhoamiseen palmuöljyviljelmiä varten. Mikromuoveja - osittain nestemäisinä mikromuovina - löytyy myös monista kosmeettisista tuotteista ja suihkugeeleistä, jotka päätyvät kiertoteitä pitkin jäteveden kautta takaisin lautasillemme.

Vaikka useimmat luonnonkosmetiikan sertifikaatit sallivat lisäaineet, joita ei ole todistettu haitallisiksi, Demeter-kosmetiikassa on "positiivinen lista". Tämä luettelo sisältää kaikki lisäaineet, joilla ei ole todistettu olevan haitallisia vaikutuksia ihmisiin, eläimiin tai ympäristöön ja jotka on siksi hyväksytty Demeter-kosmetiikan valmistuksessa.

Ekologinen pakkaus

Kaikki vihreä ei ole hyväksi ympäristöllekään. Vaikka monet yritykset ottavat tärkeän askeleen kohti ekologisia pakkauksia, kaikki vaihtoehdot eivät ole automaattisesti kestävän kehityksen mukaisia. Esimerkiksi "vihreä muovi" vaatii usein suuria viljelyalueita raaka-aineiden, kuten sokeriruo'on, viljelyyn. Tämä muovi on usein valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, mutta se ei ole biohajoavaa eikä yhtä kestävää eikä loppujen lopuksi parempaa kuin perinteinen muovi.

Holistinen ekologinen kosmetiikka panostaa siksi uudelleenkäytettäviin raaka-aineisiin, kuten lasiin tai alumiiniin. Niillä on erittäin korkea kierrätysaste ja niitä voidaan käyttää uudelleen lähes loputtomasti, jos ne palautetaan raaka-ainekiertoon.

Luomua, juuri sellaisena kuin haluat

Demeterin korkeiden standardien vuoksi oranssilla sinetillä varustettuja kosmetiikkasarjoja on vain kourallinen. Itävaltalainen luomurypälekosmetiikkamerkki dieNikolai on yksi näistä kokonaisvaltaisesti ekologisista kosmetiikkasarjoista ja menee jopa askeleen pidemmälle: suurin osa ainesosista tulee suoraan Nikolaihof Wachaun omista biodynaamisista viinitarhoista, mikä tarkoittaa, että raaka-aineiden kuljetusreitit ovat erityisen lyhyitä. Tuotteet ovat täysin palmuöljyttömiä, mikromuovivapaita eivätkä sisällä keinotekoisia hajusteita tai säilöntäaineita. Tämän seurauksena ainesosaluettelot ovat lyhyitä ja tuotteet ovat erityisen hyvin siedettyjä. Pakattu kierrätettäviin materiaaleihin mahdollisimman pienen jalanjäljen takaamiseksi.