Kansainvälisen naistenpäivän 2022 varainkeruu

Kansainvälisen naistenpäivän 2022 varainkeruu

Pakenevat naiset

Voitko kuvitella sinun lähtevän kotimaastasi sodan pakottamana tai siksi, että kuulut johonkin etniseen ryhmään, jota vainotaan? Ehkä olet raskaana tai sinulla on lapsia mukanasi? Meitä huoletta se, mitä pakolaisnaiset joutuvat läpikäymään, ja siksi tuemme kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. UNHCR:n pakolaisnaisten kampanjaa.

Maailmanlaajuisesti 82,4 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kotiseudultaan, suurin osa kotimaansa sisällä. Puolet heistä on naisia ja tyttöjä. Ukrainan tilanne osoittaa dramaattisesti, miten nopeasti pakenemisesta voi tulla välttämätöntä jopa Euroopan sisällä. 68 prosenttia pakenemaan joutuneista tulee vain viidestä maasta: Syyriasta, Venezuelasta, Afganistanista, Etelä-Sudanista ja Myanmarista. Itse asiassa monissa tapauksissa naiset ja tytöt ovat niitä, jotka kärsivät eniten. Esimerkiksi vuonna 2021 Afganistanissa 80 prosenttia maan sisäisistä pakolaisista oli naisia ja lapsia.

85 % pakolaisista otetaan vastaan matalan tulotason maista. – Se on tosiasia, jota teollisuusmaat eivät valitettavasti halua tunnustaa.

Kun heidän oma henkensä on uhattuna eikä lapsille ole parempaa tulevaisuutta, monilla naisilla on vain yksi ulospääsy: paeta toiseen maahan tai jopa toiselle mantereelle. Monille kerrotaan etukäteen paratiisi-Euroopasta, "rajattomien mahdollisuuksien maasta". Siellä kaikki olisi paremmin. Kyllä, töitä on helppo löytää ja jopa opiskella. Valitettavasti todellisuus on toisenlainen ja monet ovat juuttuneet Morian kaltaisille pakolaisleireille - ilman työlupaa ja ilman tulevaisuudennäkymiä - kukaan ei kerro tätä heille. Valitettavasti monille matka luvattuun maahan päättyy orjuuteen ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Kukaan ei päätä paeta vapaaehtoisesti: Vaino ja/tai uhkaukset pakottavat monet jättämään kotinsa ja sijoittamaan paljon rahaa, aikaa ja kärsimystä.

Olosuhteet paossa ovat epävarmat:

Seksuaalista väkivaltaa, ei suojelua, ei hygieniahoitoa, usein ilman ruokaa päiviin.

Nykyinen COVID-19-tilanne tekee tilanteesta valitettavasti vieläkin vaikeamman.

Jo ennen pandemiaa yhteiskunnan syrjäisillä tai vaarassa olleiden ihmisten tilanne on pahentunut viimeisen kahden vuoden aikana. Esimerkiksi väkivalta pakeneviin naisiin on lisääntynyt, ei vain heidän kotimaassaan.

Matalapalkkasektori ja epäviralliset työalueet ovat usein romahtaneet kokonaan pandemian seurauksena, ja monet naiset ovat menettäneet toimeentulonsa.

Köyhyys lisääntyy myös monissa maissa koronapandemian myötä. Valitettavasti siellä, missä köyhyys lisääntyy, lisääntyvät myös pakkoavioliitot, lapsityövoima ja ihmiskauppa. Monet pakolaistytöt ympäri maailmaa joutuivat luopumaan koulutuksestaan ja sen sijaan työskentelemään.

Miksi naiset pakenevat

Naiset joutuvat yleensä siirtymään kotiseudultaan samoista syistä kuin miehet: poliittinen sitoutuminen, usko tai kuuluminen tiettyyn etniseen tai sosiaaliseen ryhmään. On kuitenkin muita syitä, jotka eivät vaikuta miehiin yhtäläisesti.

Naiskohtaisia syitä pakoon ovat esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö, naisten sukuelinten silpominen, pakkoavioliitot tai perheväkivalta.

Pakeneminen sisältää myös erityisiä riskejä naisille. Monet matkustavat lastensa kanssa. Valitettavasti kuukautishygieniatuotteiden, vaippojen ja vastaavien saatavuus on usein ongelmallista. Raskaana olevilla naisilla ja sairailla ei ole pääsyä lääketieteelliseen hoitoon.

Avustusjärjestöillä on tällä alueella erittäin keskeinen rooli: ne esimerkiksi varmistavat, että paossa syntyneet lapset saavat syntymätodistuksen. UNHCR pyrkii myös varmistamaan, että naiset voivat siirtää kansalaisuutensa lapsille, varmistaakseen, ettei ole kansalaisuudettomia lapsia ja että naisten erityistarpeet otetaan asianmukaisesti huomioon turvapaikkamenettelyissä.

Kaikista näistä esteistä huolimatta naiset ja tytöt osoittavat suurta joustavuutta, kekseliäisyyttä ja rohkeutta tarttuessaan näihin kysymyksiin. Monissa tapauksissa he ovat niitä, jotka löytävät voiman rakentaa uudelleen paitsi oman elämänsä, myös perheidensä elämän.

UNHCR käsittelee erityisesti naisten tarpeita kaikissa ohjelmissa. Tämä sisältää turvallisten suojien ja erillisten saniteettitilojen tarjoamisen. Lisäksi UNHCR järjestää ohjelmia auttaakseen naisia ja tyttöjä parantamaan johtamistaitoja, voittamaan koulutuksen esteitä ja tarttumaan mahdollisuuksiin.

Haluamme tukea tätä UNHCR:n tärkeää työtä. Ja nyt sinä voit myös:

Kansainvälisen naistenpäivän kampanjallamme 08-10.03. tuemme pakenevien naisten ohjelmia 1 €:lla per tilaus.

Tai käytä virallista UNHCR:n lahjoitustiliä, jos haluat lahjoittaa suoraan:

UNHCR:n tili 0958 3600 300 Bank Austria, pankin tunnus 12000

IBAN: 3911 0000 95836 00300

BIC: BKAUATWW

Viite: "Frauen auf der Flucht"

UPDATE:

KIITÄMME!

Ylpeänä ilmoitamme naistenpäivän varainkeruun tuloksen: 08.-10.03. lahjoitimme 1 €:n jokaisesta tilauksesta. Yhteensä keräsimme näin 6 237 €, jotka lahjoitamme UNHCR:n pakolaisnaisten ohjelmille.