Kookosöljy - eksoottinen yleisnero

tiistaina, 14. kesäkuuta 2016

Kookosöljy - eksoottinen yleisnero

Kookosöljy on todellinen moniosaaja. Se pystyy monien mielestä melkein mihin vain. Käyttömahdollisuudet ovat todellakin erittäin monipuoliset, keittiöstä vartalonhoitoon.  

Eristäminen & koostumus

Kookosöljy on luonnollinen kasviöljy. Sitä saadaan puristamalla kookospähkinän hedelmälihasta. Kookosöljy koostuu 99 %:sti triglyserideihin sidotuista tyydyttyneistä rasvahapoista. Monet ajattelevat nyt varmasti: "Tyydyttyneistä rasvahapoistako? Nehän ovat epäterveellisiä." Ainakin näin olemme kuulleet viime vuosien ajan monien tutkijoiden suusta. Nykyään on tultu tulokseen, etteivät ne olekaan niin huonoja, mitä on väitetty. Määrän lisäksi myös tyydyttymättömän rasvahapon laatu on ratkaisevaa. Niitä on olemassa suuri ryhmä, joihin kuuluvat myös keskiketjuiset rasvahapot, kuten lauriini-, kaproni-, kapriini- ja kapryylihappo. Nämä rasvahapot sulavat helposti ja ovat veteenliukenevia. Näin ne kulkeutuvat verisuonia pitkin nopeasti maksaan, missä niitä käytetään pääasiassa energiansaantiin. Nämä neljä keskiketjuista rasvahappoa antavat kookosöljylle sen ainutlaatuiset ominaisuudet. Niitä on nimittäin 60-71 % öljyn koostumuksesta, ja ne muodostavat näin sen pääasiallisen ainesosan. 

Lauriinihapon ominaisuudet

Kaikkia lauriininhapon kaltaisia rasvahappoja ei ole vielä perusteellisesti tutkittu. Lauriinihappo on kuitenkin jo melko hyvin tunnettu, ja siitä tiedetään paljon. Sitä esiintyy suuria määriä kookosöljyssä. Lauriinihapolla on antibioottinen, ja viruksia ja sieniä torjuva vaikutus. Lauriinihappo siis tehoaa viruksiin, bakteereihin, sieniin ja alkueläimiin. Lisäksi sillä on voimakkaita ihoa hoitavia ominaisuuksia. Kookosöljy kosteuttaa, suojaa ihoa ympäristömyrkyiltä ja säätelee happo-emäs-tasapainoa. 

Kookosöljy vai kookosrasva - mikä on niiden ero?

Ehkä olet jo joskus seissyt marketin käytävällä hyllyn edessä ja pähkäillyt kookosöljyn ja kookosrasvan välillä ja ihmetellyt niiden eroa. Vastaus on, että eroa ei ole. Kyse on vain saman asian kahdesta eri muodosta. Koska kookosrasvan (tai -öljyn) sulamispiste on 24 astetta, se on useimmiten kiinteää, voidemaisen valkoista massaa, jota sanotaan rasvaksi. Jos lämpötila nousee yli sulamispisteen, rasva sulaa kirkkaaksi, nestemäiseksi öljyksi. 

Kookosöljy kosmetiikassa

Hoitavien ominaisuuksiensa ansiosta kookosöljyä voidaan käyttää sekä ihon ja kasvojen hoitoon, että myös hiustenhoitoon. Se on täysin luonnollinen tuote ilman mitään kemikaaleja. Tärkeää onkin katsoa ostettaessa, että valitset varmasti puhtaan luonnollisen kookosrasvan, johon ei ole lisätty esim. säilöntäaineita. Öljyn tai rasvan ei myöskään tulisi olla jalostettua, valkaistua tai kovetettua, eikä sen tuoksua tule olla poistettu. Mieluiten sen tulisi olla peräisin luomuviljelystä.