Jojoba

Tämä öljy saadaa puisen, ikivihreän pensaan n. 1cm:n kokoisista ruskeista siemenistä. Kasvi on kotoisin amerikkalaisesta Sonorn autiomaasta. Kemiallisesti jojobaöljy on nestemäistä vahaa. Se muodostaa iholle kevyen lipidikalvon kuitenkaan tukkimatta huokosia. Sillä on myös kyky levitä kovettuneen sarveisihon sisällä ja pehmentää sitä sisältä käsin ja parantaa sen elastisuutta. Öljy hajoaa ihossa hitaasti, ja näin se suojaa sitä pitkäkestoisesti kuivumiselta kuitenkaan rasvoittamatta. Siksi jojobaöljy tunnetaankin voimakkaasti kosteuttavasta vaikutuksestaan. 
Jojobaöljy myös tehoaa bakteereihin, koska se ottaa niiltä elinedellytykset pois. Monet miko-organismit eivät nimittäin pysty käsittelemään tätä öljyä aineenvaihdunnassaan. Näin tulehtuneet mustapäät ja ihomadot sekä akne (Propionibacterius acnes) eivät pääse syntymään. Siksi öljy sopii erinomaisesti epäpuhtaan ihon hoitoon. Myös tästä syystä jojobaöljyä sisältävät tuotteet tarvitsevat vähemmän säilöntäaineita, sillä bakteerit eivät pääse niin hyvin leviämään. 
Jojobaöljyllä on myös antioksidatiivinen vaikutus. Sitä siedetään hyvin, ja se imeytyy ihoon hyvin. Myös ikääntynyt ja kuiva iho hyötyy sen tehokosteuttavasta vaikutuksesta.
Tätä moniosaajaa voidaan käyttää myös hiustenhoidossa. Se onkin oikeastaan yleismaailmallisesti käytettävissä kosmetiikan alalla. 

Kosmeettiset ominaisuudet:

  • ei ärsytä
  • estää bakteerien leviämisen, ihanteellinen epäpuhtaalle iholle
  • pehmentää kovettumia
  • suojaa ihoa pitkäkestoisesti kuivumiselta 
  • tehokas hoitava vaikutus, ihanteellinen ikääntyneelle ja kuivalle iholle
  • sopii hyvin myös hiustenhoitoon
  • ei rasvoita

vrt. Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. painos 2012


Tuotteet, joissa on Jojoba: