Mäkikuisma

Mäkikuisma tunnetaan etenkin sen farmakologisten vaikutustensa ansiosta. Sen käytössä tulee kuitenkin olla varovainen, sillä tämän kasvin sisältämä punainen väriaine hyperisiini lisää ihon valoherkkyyttä. Mäkikuismaa arvostetaan kuitenkin sen tulehduksia lievittävien ja antibakteeristen ominaisuuksiensa takia. Sitä voidaan käyttää huonosti parantuviin haavoihin, ekseemoihin, ihosairauksiin, atooppiseen ihottumaan tai ruhjevammoihin, ja se on erittäin hyvin siedetty. Myös epäpuhdas ja auringonvahingoittama iho hyötyy näistä vaikutuksista.

Kosmeettiset ominaisuudet:

  • kohottaa ihon valoherkkyyttä, sopii paremmin yöhoidoksi
  • voimakkaasti tulehduksia lievittävä ja antibakteerinen
  • ihanteellinen punoittavan, auringonvahingoittaman ja epäpuhtaan ihon hoitoon
  • voimakkaasti parantava, myös ekseemojen, ihosairauksien ja atooppisen ihon hoitoon, erityisen hyvin siedetty 

vrt. Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. painos 2012

Aromaterapiassa mäkikuismalla on masennusta lievittävä, harmonisoiva ja hermoja vahvistava vaikutus. Se rauhoittaa ja auttaa unettomuuteen.   

vrt. Markus Schirner 2002, "Aroma-Öle", Schirner Verlag, Darmstadt, 4. painos 2011


Tuotteet, joissa on Mäkikuisma: