Virtsa-aine (urea)

Virtsa-aine on glyserolin ja aminohappojen tavoin osa ihon omaa kosteuden ylläpitojärjestelmää. Ihon omana aineena se on erityisen hyvin siedetty. Kosmetiikkatuotteita varten sitä tuotetaan synteettisesti, ja sitä käytetään usein atooppisen ihon, psoriasiksen ja sarveistumishäiriöiden hoitoon. Urealla on vettäsitova vaikutus, ja se hellittää sarveistuneen ihon rakennetta. Näin ihon talkki pääsee liikkeelle ja poistumaan, mikä hyödyttää erityisesti rasvaista ja epäpuhdasta ihoa. Korkeapitoisesti käytettynä urealla on kevyesti antibakteerinen ja kutinaa lievittävä vaikutus. Urealla on myös läpäisevyyttä edistävä vaikutus, eli se parantaa ihon kykyä imeä itseensä vaikuttavia aineita. Lisäksi urea tukee ihon luonnollisia suojatoimintoja. 

vrt. Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. painos 2012