Mikä on minun ihotyyppini?

Mikä on minun ihotyyppini?

Iho on kehomme monipuolisin ja suurin elin. Se suojaa meitä ympäristöltä, antaa sisäisen tasapainon, muodostaa suojamuurin ulkoisia tekijöitä vastaan ja heijastaa terveyttämme. Iho on niin erityinen, että se ansaitsee erityistä huomiota ja erityistä kosmeettista hoitoa. 

Kylpyhuoneestaamme löytyy tusinoittain hoitotuotteita puhdistusmaidosta, voiteista ja kuorinnoista naamoihin. Valitettavasti monet niistä eivät vastaa ihomme tarpeita. Jotta tietäisit, millainen hoito on ihollesi parasta, sinun tulisi tuntea oma ihotyyppisi. Sen jälkeen pitäisikin käydä kylpyhuoneen kaappi läpi, mutta myös keittiö, sillä oikealla ravinnolla voimme myös vaikuttaa ihomme kuntoon ja hoitaa sitä. 

Yleisesti ottaen ihotyyppejä on kolme: kuiva iho, rasvainen iho, tai niiden yhdistelmä. Jokaisella näistä tyypeilstä on yksilölliset tarpeensa, ja ne tarvitsevat siksi myös erityistä hoitoa. 

Saadaksesi selville, mikä on oma ihotyyppisi, voit tehdä lyhyen testin vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: 

1. Ihonpuhdistuksen jälkeen...

a) tunnen iholla epämiellyttävää kiristystä

b) ihoni tuntuu virkistyneeltä

c) ihoni alkaa kiiltelemään muutaman minuutin kuluttua

2. Jos en käytä puhdistuksen jälkeen hieman voidetta ...

a) ihoni on elottoman näköinen ja karhea, ja joskus se jopa hieman hilseilee

b) ihoni alkaa kiiltää, mutta vain otsasta, nenästä ja leuasta

c) ihoni on myös ilman voidetta rasvainen

3. Ihohuokoseni ovat ...

a) tuskin näkyvät

b) näkyvissä otsassa, nenällä ja leuassa

c) selvästi näkyvillä, etenkin poskilla

Ja tässä on tulos!

Eniten A:ta: kuiva, vähärasvainen iho

Tämä ihotyyppi on hyvin yleinen, ja sitä esiintyy etenkin lapsilla ja vanhemmilla ihmisillä. Ihohuokoset ovat pienet ja iho on enemmän mattapintainen kuin kiiltävä. Iho on kuiva, kun kehon talintuotanto on vähäinen ja iho pystyy imemään itseensä vain vähäisiä määriä kosteutta.  

Kuiva iho kiristää usein ja siinä on enemmän tai vähemmän syviä juonteita ja ryppyjä, iän mukaan. Kuivaihoisten tulisi käyttää kosteusvoidetta vähintään kaksi kertaa päivässä ja pitää huolta erityisten ravintoaineiden saannista. On myös suositeltavaa välttää liiallista pesuaineiden, kuten saippuoiden ja suihkugeelien käyttöä. Tärkeää on myös välttää tensidejä ja alkoholia sisältäviä tuotteita ja rasvaa poistavia saippuoita ja liian kuumaa vettä, ja sen sijaan suosia mietoja hoitotuotteita.

Kuiva iho tarvitsee E-vitamiinia (esim. viljassa, kuivatuissa hedelmissä, riisissä ja lehtivihanneksissa) ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Gammalinoleenihappolla (GLA:lla) on erittäin positiivinen vaikutus, sillä se voi vähentää ihon kosteuden haihtumista. GLA:ta esiintyy äidinmaidon lisäksi muutamissa elintarvikkeissa ja rohtopurasruoho- ja iltahelokkiöljyssä, hampussa ja pellavassa. 

Eniten B:tä: sekaiho

Kuten nimi jo sanookin, sekaihossa yhdistyvät kuivan ja rasvaisen ihon ominaisuudet. Useimmiten posket ovat suhteellisen kuivat, ja otsa, nenä ja otsa kiiltävät ja ovat rasvaisemmat. Niinsanottulla T-alueella on usein suurentuneita ihohuokosia, finnejä ja mustapäitä.  

Sekaihoa on parasta hoitaa kosmetiikalla, joka tekee ihosta yhtenäisen ja tasaisen. Ravinteiden kannalta sekaiholle voi olla hyödyllistä huolehtia riittävästä D-vitamiinin, omega-3:n ja sinkin saannista. 

Eniten C:tä: rasvainen iho

Rasvainen iho kiiltää, ihohuokoset ovat suuret ja epäpuhtaat, ja usein esiintyy aknea. Tämä ihotyyppi perustuu liialliseen talintuotantoon. Erityiset rasvaisen ihon kosmeettiset tuotteet silottavat ja rauhoittavat ihoa. Ravinteista sinkki voi olla avuksi liiallisen rasvanerityksen säätelemisessä. Sinkkiä löytyy vehnänalkioista, lihasta, hedelmistä, kasviksista ja palkovihanneksista. 

Etkö saanut selkeää vastausta, joka heijastaisi omaa ihotyyppiäsi, tai tulos näyttää jokaista kirjainta kerran? 

Silloin ihosi on normaali.

Ole iloinen. Normaali iho on helppohoitoisin eikä tarvitse erityisiä hoitoja. Tämä ihotyyppi on sileä, ei tuota ylimääräistä talia, ja sillä on normaalisti ruusuinen, tasainen väri.