Suitsutus

Suitsutus

Suitutus ja sen historia

Voidaan olettaa, että suitsutus kulki käsi kädessä tulen "keksimisen" kanssa ja kehittyi siitä tosiasiasta, että eri puulajit antoivat erilaisia tuoksuja poltettaessa ihmisten istuessa tulen ympärillä. Aromit olivat erilaisia, mutta suitsutus vaikutti varmasti myös mielialaan. Mitä paremmin ihminen alkoi ymmärtää luontoa ja ympärillään olevia lääkekasveja ja mitä nopeammin hän oppi parantavista ominaisuuksista ja tuoksuista, sitä nopeammin suitstutus pääsi mukaan rituaaleihin. Yhtä savua käytettiin sairauksiin, toista rentoutumiseen, toista jumalien kutsumiseen, joissa savu loi yhteyden kuolevaisten ja jumalien välille.

Jo muinaisessa Roomassa terveyttä, sadonkorjuun siunausta tai jälkeläisiä koskevat pyynnöt lähetettiin "per fumum" - savun mukana - jumalille. Tässä yhteydessä ei vaikuta yllättävältä, että termi "parfyymi" kehittyi tästä. Pohjois-Afrikassa, Kreikassa ja Roomassa kehittyi kukoistava ja tuottoisa suitsuketuotteiden kauppa. Jalohartsi tuotiin Eurooppaan Afrikasta ja arabien alueelta niin sanottua suitsutketietä pitkin.

Suitsuketuotteille oli siellä suurta kysyntää varsinkin keskiajalla, kun kaupungit ja asutukset kasvoivat nopeasti ja siellä vallitsevia hygieniaoloja voitiin luonnehtia lievästi sanottuna katastrofiksi. Suojatakseen taudeilta tai lopettakseen jo rehottavat epidemiat, niitä yritettiin "savustaa". Tämän niin kutsutun rutto- tai pelkosavun pitäisi poistaa "tautidemonit" ilmasta. Tähän käytettiin pääasiassa santelipuuta ja yrttejä, kuten timjamia, katajaa, laakerinlehteä, salviaa ja rosmariinia niiden miellyttävän tuoksun vuoksi.

Vielä nykyäänkin suitsutusta käytetään monissa eri kulttuureissa yhteyden muodostamiseen esi-isien kanssa, meditoimiseen tai kodin ja psyyken puhdistusrituaaleihin. Tätä varten on erityisiä päiviä tai tiettyjä tapahtumia, kuten päivänseisaus, täysikuu, syntymä, häät tai kuolema. Suitsutus on myös erittäin suosittu rituaali niin sanotulla Rauhnächten-öiden aikaan joulun ja loppiaisen välisinä iltoina. Mutta joissakin kulttuureissa sitä käytetään myös rakkauselämään. Tuoksujen tulee luoda romanttinen tunnelma ja lisätä eroottista tunnelmaa.

Vaikutus

Kasvien palaminen vapauttaa erityisiä hajustemolekyylejä, jotka pääsevät elimistöön hengittämämme ilman kautta. Aistisolut sieppaavat ne, jotka puolestaan lähettävät viestejä aivoihin. Välitettynä vastaaville hermoston alueille tämä voi jopa vaikuttaa hormonitasapainoon. Sen seurauksena kehittyy tunnelmia ja tunteita, jotka vaikuttavat ihmiseen kokonaisuutena: kehoon, alitajuntaan ja hänen sielunsa. Koska suitsutus vaatii myös lepoa, se voi johtaa syvään rentoutumiseen savun hengittämisen yhteydessä.

Mitä suitsuke oikein on?

Suitsuke-termiin kuuluvat kaikki materiaalit, jotka yhdessä savun kanssa vapauttavat myös tuoksuja palamisprosessissa: riippumatta siitä, onko kyseessä hartsi, puu tai yrtit. Niissä on runsaasti eteerisiä öljyjä, ja niitä on saatavilla puhtaina aineina (hartsit, yrtit, metsät tai kasvinosat) sekä suitsukesekoituksia, suitsuketikkuja tai -käpyjä.

Suitsutusmenetelmät

Suitsutus hiiloksella

On tärkeää, että hiillos on oikea, joka ei saa olla liian kuuma, muuten savustetut tuotteet palavat niiden päälle. Jos takkaan on muodostunut valkoinen tuhkakerros, hiillos on täydellinen. Tärkeää on myös suitsukkeen asettamisjärjestys: laita suitsutusastiaan ensin hartsi ja sitten yrtit, jotta ne eivät pala liian nopeasti. On parasta käyttää kovaa, kuivaa hartsia, jonka on annettu kuivua useita vuosia.

Jos sinulla ei ole takkaa, käytä erityistä hiiltä tai esivalmistettuja hiililiuskoja, jotka asetetaan tulenkestävään astiaan. Hiekkaa tai pieniä kiviä suositellaan palosuojaksi kivihiilen alle. Ihannetapauksessa tällä tavalla savustetaan hartseja, jotka sopivat erityisen hyvin tälle tyypille, koska ne voivat kehittää ominaisen arominsa täysin vain hiillosten kuumuudessa.

Tuoksulamppu ja siivilä

Suitsutus tuoksulampulla ja siivilällä ei eroa tuoksulamppujen periaatteesta. Öljykulhon sijaan suitsukeseoksella varustettu siivilä asetetaan lämmittimen päälle, jossa se hehkuu erittäin hellästi. Menetelmän suuri etu on, että savun kehittymistä voidaan säädellä erityisen hyvin seulan ja liekin välisen etäisyyden avulla. Se sopii myös erityisen hyvin yrtteille ja suitsukesekoituksille. Näiden ei pitäisi palaa, vaan hitaasti "kuihtua" ja savuta kevyesti.

Suitsuketikut ja pallot

Yksinkertaisin ja käytännöllisin tapa suitsuttaa on käyttää valmiita suitsuketikkuja tai palloja. Tarvitset vain sopivan pidikkeen, jossa suitsuke voi hehkua turvallisesti. Sytytä vain kärki, sammuta liekki ja anna tikun hiiltyä. Näin se levittää aromaattista tuoksuaan tasaisesti huoneessa, kunnes se on palanut kokonaan.

Tässä vaiheessa on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota suitsukkeiden laatuun. Halvat tuotteet synteettisistä ainesosista voivat joskus olla jopa terveydelle vaarallisia. Siksi on parempi ostaa kalliimmat tuotteet, tehdä tutkimus ennen ostamista ja käyttää tunnettuja merkkejä. Myös alkuperämaa voi antaa tietoa laadusta, sillä kokemusten mukaan laadukkaimmat tuotteet tulevat Japanista, Nepalista ja Tiibetistä. Sveitsiläisen farfalla-tuotemerkin laatua kannattaa korostaa, mikä takaa Faircense-suitsutikuilla paitsi luonnonmukaisten ja sertifioitujen raaka-aineiden käytön myös tiukasti reilun kaupan ohjeiden mukaisen toimimisen.

Älä altista itseäsi suitsukesavulle liian usein ja liian pitkään – vähemmän on joka tapauksessa enemmän. Myös ilmanvaihto on välttämätöntä, jotta suitsuketikkuista ei tule terveysongelmia. Varmista, että avoimista ikkunoista ja ovista on hyvä ilmankierto, jotta savu pääsee haihtumaan. On ihanteellinta käyttää suitsukkeita ulkona.

Suitsuketuotteet -kategoriastamme löydät kaiken mitä tarvitset suitsutukseen.

Vinkkejä:

  • Suitsuttamisen aikana muista käyttää tulenkestävää alustaa!
  • Älä koskaan jätä suitsuketta ilman valvontaa äläkä tupakoi syttyvien esineiden läheisyydessä!
  • Älä suitsuta lasten, raskaana olevien naisten tai eläinten läsnäollessa!